Kurator
Spela filmen

Kurator

En kurator arbetar med människor i behov av råd, stöd och hjälp. Genom samtal försöker en kurator fånga in problemet, och tillsammans med klienten försöker man komma fram till den bästa lösningen för hur du skall hantera det du funderar över.

En skolkurator arbetar med både elever, personal på skolan och föräldrar. Förutom att handleda personalen eller samtala med elever och föräldrar för att hitta lösningar på exempelvis deras livssituation, ägnar kuratorn sig även åt en hel del förebyggande arbetsuppgifter.

En sjukhuskurator ger stöd till patienter med psykiskt ohälsa och de kan även arbeta med att stötta personer inom krishantering. Det kan gälla krisbearbetning eller stödsamtal med patienten och/eller samtal med anhöriga. 

Utbildning

För att arbeta som kurator inom sjukvården krävs legitimation.

Kuratorer har ofta en socionomexamen med en vidareutbildning i socialt arbete eller socialt behandlingsarbete. Även examen inom socialpedagogik kan vara en ingång till yrket. Det finns även kuratorer med en beteendevetenskaplig utbildningsbakgrund.

Socionomprogrammet ges inom högskolan och omfattar 3,5 år. Utbildningen ges på ett flertal orter och utbildningens inriktning varierar. Utbildningen leder till en socionomexamen. Många kuratorer har också utbildning i psykoterapi. Utbildning i grundläggande psykoterapi kan till exempel finnas vid vissa sjukvårdsregioner. 

Kuratorer kan även specialisera sig på att genomföra de så kallade Aurorasamtal (ge samtalsstöd inför en förlossning vid stark oro). Kuratorer kan även vidareutbilda sig till sexolog, t.ex genom att läsa masterprogrammet i sexologi.

Grundläggande kunskaper finns på gymnasiets Samhällsvetenskapsprogrammet.

Arbetsplats

Som kurator arbetar du oftast inom skolan eller sjukvården.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.