Samtalsterapeut

Samtalsterapeut

Samtalsterapeuter genomför enskilda samtal, familjesamtal, parsamtal och samtal i grupp. Som samtalsterapeut träffar du olika människor, alla med sin unika historia och sina individuella behov. Samtalsterapeuten använder samtalet som verktyg för att bidra till personlig utveckling genom att hjälpa personer att identifiera sina problem och komma på möjliga lösningar.

Andra titlar för samtalsterapeuter är äktenskapsrådgivare, parterapeut, missbrukskonsult, lösningskonsult mm.

Utbildning

Samtalsterapeut är inte en skyddad yrkestitel. Ofta förekommer det benämning diplomerad samtalsterapeut eller utbildad samtalsterapeut. Diplom kan man få efter en kurs hos privata utbildningsanordnare, där betalar du själv för din utbildning och har oftast inte rätt till studiemedel från CSN.

För att få anställning som t.ex samtalsterapeut, familjebehandlare, familjerådgivare, behöver du ha en socionomexamen eller en kandidatexamen i beteendevetenskap.

Framtidsutsikter

Om du har kunskaper inom psykologi / beteendevetenskap, finns jobb som personal mental trainer, vars huvudsakliga arbetsuppgifter är att stötta människor mentalt för att de ska kunna uppnå professionella och personliga mål och skaffa eller bibehålla en känsla av större meningsfullhet i jobbet och i livet som helhet.

Arbetsplats

Många samtalsterapeuter är egna företagare, men kan också vara anställda inom t.ex sjukvården, rättsväsendet, Stadsmissionen eller inom socialtjänsten.

Det finns en rad yrken/arbetsplatser där en terapeut kan erbjuda viktig och relevant kompetens, bland annat olika behandlingshem, andra vård- och behandlingsinstitutioner, frivilligorganisationer och skolor. Du kan även starta egen mottagning och ta emot klienter.

Visste du att...?

... begreppet "Stockholms syndrom" härstammar från gisslandramat som ägde rum i augusti 1973 på dåvarande Kreditbanken vid Norrmalmstorg i Stockholm. Det var Nils Bejerot, en svensk psykiater och forskare, som hittade på uttrycket, som kort och förenklat kan beskrivas som ett fenomen när offret tar parti för förövaren.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.