Familjebehandlare

Familjebehandlare

Familjebehandlare samtalar med ungdomar och deras föräldrar och även med andra familjemedlemmar som syskon, mor- och farföräldrar och med övriga personer som är viktiga för de berörda ungdomar, både i enskilda samtal och med hela familjer.

Ibland deltar familjebehandlare i aktiviteter som utflykter, studiebesök mm. tillsammans med de berörda familjer. Mål med samtal och aktiviteter är att ungdomar och föräldrar samt övriga familjemedlemmar kommer närmare varandra och relationer inom familjen förbättras.

Allt som oftast handlar det om att ta hand om familjer i kris efter tragiska händelser eller familjer med socialproblematik, t ex missbruk och/eller familjer med tonåringar som uppvisar antisocialt beteende, t ex är kraftigt utåtagerande eller tvärtom, de som vägrar gå i skola eller söka jobb.

Utbildning

Utbildning som krävs för att kunna jobba som familjebehandlare är någon form av beteendevetenskaplig högskoleutbildning. Oftast är familjebehandlare i grunden socionom med påbyggnadsutbildning i terapi. Även personer med kandidatexamen i beteendevetenskap och psykologer kan arbeta som familjebehandlare.

Bra grundläggande kunskaper ges på gymnasiets Samhällsvetenskapsprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet.

Passande grundutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Arbetsplats

Familjebehandlare är oftast anställd av den kommunala Socialtjänsten och tillhör den avdelningen inom Socialtjänsten som tar hand om ungdomsfrågor.

Lilla ordboken

LVU - en förkortning som står för ”Lagen med särskilda bestämmelser om Vård av Unga” och är den lagstiftning som reglerar tvångsvård av barn och ungdomar upp till 21 år.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.