Skolkurator

Skolkurator

En skolkurator har fördjupad kompetens om psykosociala faktorer och ser eleven i hela deras sociala sammanhang. Skolkuratorns uppdrag är att föra in ett psykosocialt perspektiv i skolan för att bidra till att elever uppnår kunskapsmålen men också för att elever ska trivas och må bra.

Att se eleven i sitt sammanhang innebär att ta reda på och förstå hur eleven har det även utanför skolmiljön, på fritiden, i familjen och i relationer med de övriga elever i klassen även utanför skolan. Det innebär också att arbeta förebyggande för att problem inte ska uppstå och för att de problem som redan finns inte ska förvärras.

Skolkuratorn arbetar också med handledning av skolans övrig personal, deltar i elevvårdsarbetet med enskilda elever och leder grupper av elever samt deras vårdnadshavare. Skolkuratorn tar ofta kontakter med andra myndigheter som t.ex. Migrationsverket, Folkbokföringen, Försäkringskassan och Socialtjänsten.

Utbildning

Kuratorer har ofta en socionomexamen med en vidareutbildning i socialt arbete eller socialt behandlingsarbete. Även examen inom socialpedagogik kan vara en ingång till yrket. Det finns även kuratorer med en beteendevetenskaplig utbildningsbakgrund.

Socionomprogrammet ges inom högskolan och omfattar 3,5 år på heltid. Utbildningen ges på ett flertal orter och utbildningens inriktning kan variera. Utbildningen leder till en socionomexamen, som är en Yrkesexamen.

Många kuratorer har också utbildning i psykoterapi, ofta som komplement till socionomexamen. Utbildning i grundläggande psykoterapi kan bl a finnas vid vissa Landsting.

Arbetsplats

Skolkuratorer finns på grundskolorna, gymnasieskolorna, folkhögskolorna och även inom Komvux och på högskolor/universitet.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.