Socionom
Spela filmen

Socionom

Socionom är en examensbeteckning för dig som tagit examen efter att ha läst socionomprogrammet på universitet och högskola. Som socionom har du möjlighet att arbeta inom många olika yrken inom det sociala området. Gemensamt för dessa yrken är att du arbetar med människor i olika skeden av livet. Ofta möter du människor i svåra situationer.

Du ska hjälpa människor att själva åstadkomma förändringar i sitt liv. Du måste ha stor kunskap i hur både människan och samhället fungerar. Du måste kunna se helheten i ditt arbete men samtidigt ha förmåga att visa empati för den enskilde.

Många socionomer arbetar som socialsekreterare inom kommunen, som chef eller som biståndshandläggare i äldre- och handikappomsorg, som kurator på skola eller som kurator i hälso- och sjukvården.

Socialsekreteraren arbetar med att ge hjälp och stöd till personer och familjer som har problem av olika slag.

Kuratorn möter människor i behov av råd, stöd och hjälp, antingen enskilt eller i grupp.

Biståndshandläggare gör framför allt utredningar om vårdbehov för äldre och funktionshindrade.

Utbildning

Socionomprogrammet är en 3,5 årig yrkesförberedande "generalistutbildning*" på högskolenivå, där du bl a läser samhällsvetenskap, socialt arbete, juridik och psykologi.

I utbildningen ingår praktikförlagda studier och fördjupande studier med valfria inriktningar.

På flera orter kan du utbilda dig till socionom med olika inriktningar, till exempel mot äldre och funktionshindrade, mångkulturellt arbete eller socialpedagogik. Det finns även möjlighet att rikta in sig på etik och diakoni eller på internationellt arbete.

Studerande på Socionomprogrammen får också obligatorisk verksamhetsförlagd utbildning och tränas in i professionen genom personlig professionell utbildning (PPU).

*"Generalistutbildning" betyder att studenterna får kunskaper inom ett mycket brett kunskapsfält.

Inom de flesta socionomprogram** i Sverige är det möjligt att också ta ut en kandidatexamen i socialt arbete. Då kursen, som innehåller kandidatuppsatsen 15 hp på 6:e terminen, har studenter efter avslutad termin 6 sammanlagt 180 hp och kan ta ut en kandidatexamen. Men endast en minoritet väljer ta ut kandidatexamen efter termin 6. Den stora majoriteten läser sin sjunde termin (30 hp på avancerad nivå) för att därefter ta ut socionomexamen.

**Det finns socionomprogram i Sverige som inte erbjuder möjlighet att ta ut kandidatexamen i socialt arbete. Om detta är viktigt för dig, kontrollera gärna på förhand med det lärosäte där du vill studera.

Auktorisation som socionom kan man få efter att ha arbetat med arbetsuppgifter inom socionomyrket i minst tre år samt om man även uppfyller vissa andra villkor. Nämnden för Socionomauktorisation är ett organ inrättat genom beslut av Akademikerförbundet SSR.

Andra utbildningsvägar

Alternativa utbildningar, som ej leder till socionomexamen, men som rekommenderas i fall man vill, men inte kan läsa till socionom är bl a:

  • LiU, Samhälls- och kulturanalys och ibland kan vissa av f d studenter från den utbildningen få samma typ av tjänster, som annars socionomer brukar få
  • Socialpedagogiskt arbete inom funktionshinderområdet, 180 hp (3-årig högskoleutbildning)
  • Beteendevetenskapliga kurser och program
  • Studie- och yrkesvägledarprogrammet, 180 hp (3-årig högskoleutbildning)
  • Socialpedagogutbildningen eller Socialpsykologiska programmet
  • kandidatexamen med huvudområde psykologi eller sociologi, som gör dig anställningsbar inom bl a Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen
  • icke-akademiska utbildningar, t ex till Socialpedagog / behandlingsassistent, som finns inom yrkeshögskola och folkhögskola.

Efter avslutad socionomutbildning kan man söka jobb direkt som Socialsekreterare, Fältassistent, jobba med utredningar av behov för äldre och funktionshindrade eller göra barnavårdsutredningar inom Socialtjänst eller få jobb som Frivårdsinspektör inom Kriminalvården, men man kan också fortsätta läsa till magister vilket tar ytterligare ett år, eller till masterexamen, vilket tar två år.

På magister- eller masternivå fördjupar man sig ytterligare inom enskilda kunskapsområden.

Många socionomer läser påbyggnadsutbildningar som leder till att de kan få arbeta som Kuratorer.

Som utexaminerad socionom kan man också välja att vidareutbilda sig inom samtalsterapi och bli t ex Psykoterapeut.

Grundläggande gymnasieutbildning finns på flera av gymnasieskolans program.

Framtidsutsikter

Det beräknas vara liten konkurrens om jobben för nyexaminerade om fem år, men med regionala skillnader. Socionomer har generellt en god arbetsmarknad och vi bedömer ingen vikande trend i det.

Arbetsmarknaden för socionomer som arbetar som kuratorer verkar också fortsatt god för erfarna, med liten konkurrens om jobben som det ser ut just nu.

Personliga egenskaper

Det är viktigt att ha ett starkt intresse för människor och god förmåga till förståelse, särskilt då socionomer ofta möter människor i svåra situationer. God empatisk förmåga och att kunna se en helhet av personens hela livssituation. 

Arbetsplats

I övrigt arbetar många socionomer som personalkonsulenter inom företagshälsovård och som konsulter med exempelvis organisationsutveckling, handledning, rekrytering och samhällsplanering.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.