Biståndsbedömare / Biståndshandläggare

Biståndsbedömare / Biståndshandläggare

Biståndsbedömaren arbetar inom en kommun och utreder en enskild människas behov av hemtjänst, personlig assistans eller särskilt boende. Man avgör vilken service eller vilket stöd från kommunen som behövs. I det här arbetet är det viktigt att man både kan samtala med brukarna och vara kapabel att fatta beslut som kan upplevas som svåra och livsavgörande av den som söker hjälp.

Målet med det arbete en biståndsbedömare utför är att äldre och personer med funktionsnedsättning ska kunna leva ett liv med samma möjligheter som andra så långt det är möjligt. Ibland behövs omfattande hjälpinsatser medan det i andra fall kan räcka med att bostaden anpassas till den hjälpsökandes behov.

Biståndsbedömaren utreder en enskild människas behov av och rätt till hjälp och stöd från kommunen. Det kan handla om brukarens rätt till hemtjänst, personlig assistans eller särskilt boende. Man avgör vilken service eller stöd som krävs för detta. Det är biståndsbedömaren som prövar om en enskild kommuninnevånare är berättigad till bistånd. Man följer också upp hur stödet fungerar. Om brukarens behov ändras beslutas om vilka förändringar som ska göras i stödet.

Besluten tas utifrån gällande lagstiftning på området och bygger på den information biståndshandläggare samlar in. En viktig del av biståndshandläggarens arbete är att ha kontakt med dem som ansökt om, eller har fått rätt till bistånd. Ofta möter de även deras anhöriga eller gode män.

Biståndsbedömaren utreder vilka fysiska, psykiska och sociala förutsättningar som ska beaktas i varje enskilt fall. När tillräcklig information om en klients behov av stöd har samlats in, fattar antingen biståndsbedömaren eller ansvarig kommunal nämnd beslut. Utredningen måste dokumenteras väl. Resonemangen kring besluten måste vara begripliga både för kolleger och för allmänheten, men framförallt för den enskilde person som beslutet gäller.

Ofta är det biståndsbedömaren som har ansvar för att beställa tjänster utifrån beslutet om stöd. En annan arbetsuppgift kan vara att genomföra vårdplaneringar tillsammans med kunder, anhöriga och vårdpersonal.

Utbildning

Förutom att kunna tala och lyssna väl behöver biståndshandläggare även kunna uttrycka sig väl i skrift.

Arbetsplats

Biståndsbedömare arbetar inom kommunens vård och omsorgs- eller socialförvaltning.

Det är mycket vanligt i mindre kommuner att man arbetar ensam, dvs ensam handläggare inom både LSS och SOL. Man arbetar ofta inom bägge lagrummen och förväntas kunna byta ärendeslag flera gånger under varje arbetsdag.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.