Krematoriemedarbetare

Krematoriemedarbetare

Krematoriemedarbetare arbetar precis som yrkesnamnet säger, på krematorier. Du medverkar till att kroppar efter de avlidna förbränns på ett sätt som överensstämmer med de gällande miljökraven och ser till att även övriga gällande regler följs.

Det är olika typer av jobb/tjänster som finns inom krematorieverksamheten, allt från krematoriechef och lagledare till krematorietekniker och städare. Krematoriemedarbetare tar emot kistor med kvarlevor från de avlidna personerna och utför kremeringar.

Det blir allt vanligare att krematorier har visningsrum, där anhöriga kan komma och se när förbränning utförs. Det gör krematoriemedarbetares uppgifter ännu mer mångfacetterade, bemötande av de anhöriga, visa empati och hantera hela den tragiska situationen med värdighet på ett lugnt och professionellt sätt.

Utbildning

På många kyrkogårdar krävs det att du har trädgårdsutbildning alternativt motsvarande arbetslivserfarenhet för att kunna söka jobb som krematoriemedarbetare. Det finns trädgårdsutbildningar på naturbruksgymnasier, lantbruk och även olika vuxenutbildningar.

Det finns ett utbildningsorgan som är inriktat på kyrkogård och krematorium som heter Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund (SKKF), där finns utbildningar att anmäla sig till. Utbildningarna bekostas av dig själv.
 
På krematoriet är det meriterande med teknisk bakgrund så som elektriker/industri eller motsvarande. Truck-körkort är också meriterande. Vid anställning hos krematorier utbildas du ofta internt, du får då ofta ta truck-körkort och gå olika krematorieutbildningar.

Du kan certifiera dig till krematorietekniker efter genomförd utbildning och ett visst antal arbetade timmar. Det är också meriterande om man har pannskötarutbildning eller är certifierad pannskötare.

Yrket är speciellt med tanke på arbetsmiljön och det uppdrag som du utför dagligen.
Det är även viktigt hur du är som person, då man ska kunna hantera stress, extrem noggrannhet och också kunna bemöta människor i sorg, vilket kan kräva en viss livserfarenhet.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.