Familjerådgivare

Familjerådgivare

Familjerådgivaren arbetar oftast med par som har problem i sitt förhållande och kallas i "folkmun" därför för en parterapeut.

Familjerådgivare ger råd och information som möjliggör för paren att själva komma fram till lösningar på svårigheterna som har uppstått i deras relation.

Det kan vara svårt att leva tillsammans med en annan människa. Konflikter och problem kan uppstå av olika anledningar. Problem med ekonomin eller oenighet kring uppfostran av barnen kan utlösa en kris i familjen. Familjerådgivaren hjälper par som själva valt att söka hjälp. Dels kan det gälla problem i ett pågående förhållande, dels problem som uppstått i samband med att man valt att gå skilda vägar.

I arbetet träffar familjerådgivaren paren och för samtal med dem. Man försöker få klienterna att komma fram till vad problemen beror på, och kanske att försöka se dem ur ett nytt perspektiv. Uppgiften är inte att föreslå färdiga lösningar, utan att hjälpa klienterna att finna ett sätt att bearbeta sina svårigheter. Man ger råd och förslag på hur de kan gå vidare i sina försök att hitta en lösning.

I arbetet får man ta del av många svåra och jobbiga livssituationer. Detta kan upplevas som tungt. Därför ingår det också i arbetet att delta i handledning, men också att själv ge handledning åt sina arbetskamrater. Det kan vara en annan familjerådgivare, en psykolog eller psykoterapeut som håller i samtalen. Handledningen går ut på att man får prata om det man upplever i arbetet och på så sätt få hjälp med att hantera det.

Utbildning

Utbildningen för familjerådgivare kan variera men den vanligaste bakgrunden är socionomexamen med påbyggnadsutbildning i socialt arbete, familjeterapi eller socialt behandlingsarbete.

Socionomprogrammet ges inom högskolan och är på 3,5 år. Utbildningen ges på ett flertal orter och utbildningens inriktning varierar. Kontrollera antagningskraven med utbildningsanordnaren.

Föreningen Sveriges Kommunala Familjerådgivares Förening, KFR, utfärdar auktorisation för kommunalt anställda familjerådgivare. För att kunna bli auktoriserad måste man bland annat ha minst fem års erfarenhet som familjerådgivare.

Bra grundläggande kunskaper ges på gymnasiets Samhällsvetenskapsprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet.

Passande grundutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Lilla ordboken

LVU - en förkortning som står för ”Lagen med särskilda bestämmelser om Vård av Unga” och är den lagstiftning som reglerar tvångsvård av barn och ungdomar upp till 21 år.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.