Kvinnojoursmedarbetare

Kvinnojoursmedarbetare

Kvinnor som utsätts av den typen av brott och även deras barn kan få skydd, stöd och hjälp på Kvinnojourer.

Förutom kvinnojourer, arbetar även tjejjourer och andra stödverksamheter, som ungdomsjourer, jourer mot sexuella övergrepp, juridikjourer och kriscentra, för ett jämställt samhälle fritt från våld.

Att kontakta en kvinnojour, tjejjour, ungdomsjour eller jour mot sexuella övergrepp är att ta första steget till att förändra sitt liv. Kvinnojourerna har även en viktig roll som opinionsbildare lokalt och nationellt, genom att till exempel arrangera manifestationer, skriva debattartiklar och utbilda lokalpolitiker om mäns våld mot kvinnor. En viktig del av påverkansarbetet är att stötta våldsutsatta kvinnor i kontakt med myndigheter.

Majoriteten av kvinnojourerna har skyddat boende, där vuxna och barn kan bo och få stöd under en begränsad tid.

Jourerna har också stödsamtal i sina lokaler och på telefon och mejl. De erbjuder stöd i kontakt med tex Polisen, Socialtjänsten, familjerätten och rättsväsendet. Kvinnojoursmedarbetare lyssnar, stöttar och peppar och hjälper de utsatta kvinnor och deras barn att upptäcka sina val och definiera sina mål samt komma fram till hur de kan nå dem målen.

Utbildning

De flesta börjar som "ideella jourkvinnor", vilket ger den erfarenheten som behövs för att senare ha en chans att få en anställning på jouren.

För att få "sitta jour" måste man ha den utbildning som ges på jouren. Jourerna erbjuds också utbildningar kontinuerligt av Roks och Unizon, som är de två riksförbunden för kvinnojourer i Sverige. ROKS och Unizon utbildar både volontärer och anställda vid kvinnojourer och krisjourer.

Jourmedarbetare utbildas inom lagstiftning och praxis gällande vårdnad, boende och umgänge även på de stora konferenserna. Jourerna träffas också kontinuerligt för erfarenhetsutbyte med jourer i andra länder.

Grundläggande kunskaper får du på flera av gymnasiets program.

Yrkesporträtt

Möt Caroline Persson, i grunden utbildad Socionom, men som nu arbetar som Verksamhetsledare på Stadsmissionens skyddsboende.

Övrigt

Stora resurser satsas i Sverige för att minska våldet i nära relationer. Statistiken säger att ca 75% av den typen av brott som utövas mot kvinnor sker av män.

Det finns ca 200 kvinno- och tjejjourer i Sverige.

Kvinnofridslinjen ger stöd dygnet runt på telefonnummer 020-50 50 50.

Visste du att...?

... i Sverige lever ca 16 000 personer idag under hot om våld och har skyddade personuppgifter, ca 1 600 av dem har en starkare form av skydd som bl a innebär att de ej finns någon registrerad bostadsadress för dem.

En stor del av de personer som i Sverige lever under hot är kvinnor som har utsatts för våld eller hot om våld från sina makar eller pojkvänner.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.