Mathantverkare
Spela filmen

Mathantverkare

Mathantverkare är ett samlingsnamn för ett stort antal olika yrken. Exempel på de olika mathantverksyrken är bland annat Bagare / Specialbagare, Charkuterist, Konditor, Ystare, AffineurGlassmästare och många andra.

Mathantverket lyfter fram mat med tradition, vidareutvecklar tillverkningsmetoderna och inte sällan tar fram helt eller delvis nya produkter. Sverige har många fantastiska mathantverkare, som skapar mat genom hantverksmässiga metoder. Deras produkter präglas av Sveriges kultur och tradition, men följer också med i tiden och hämtar inspiration från andra länder, från så gott som hela världen.

Mathantverkare sysslar med en praktisk Livsmedelsförädling. Mathantverk kan exempelvis handla om öl- och ciderbryggning, tillverkning av äppelmust eller flädersaft, om att koka sylt, marmelad och chutney, om framtagning av fiskrom eller om att tillverka vinäger mm.

Mathantverkare skapar unika produkter som allt som oftast kännetecknas av mycket rik smak, hög kvalitet och tydlig identitet. Majoritet av produkter som tas fram av mathantverkare kommer från lokala råvaror som förädlas varsamt, i en liten skala och ofta på den egna gården. Det viktigaste kännetecknet för mathantverk är att människors händer och kunnande finns med i hela produktionskedjan - från råvaran till en färdig produkt. Detta sätt att producera ger konsumenter hälsosamma produkter utan onödiga tillsatser.

Utbildning

En del av de numera verksamma mathantverkare är helt självlärda, andra har gått i lära hos erfarna mathantverkare och lärt sig sitt yrke som lärlingar. Det är dock alltid fördelaktigt att ha läst någon mat-utbildning, som finns på olika nivåer och inom olika skolformer, det kan också finnas företagsförlagda utbildningar som arbetsgivare anordnar speciellt för sina anställda.

På gymnasiet rekommenderas det i första hand Restaurang- och livsmedelsprogrammet. På eftergymnasial nivå kan utbildningar finnas inom komvux, yrkeshögskola, folkhögskola, högskola / universitet och hos privata utbildningsanordnare.  

Förutom Råvarukunskap och Livsmedels- och näringslivskunskap samt kunskaper om matlagning och livsmedelshygien, behöver mathantverkare även ha grundläggande kunskaper i ekonomi och marknadsföring samt om budgetering och vissa kunskaper inom livsmedelssäkerhet och livsmedelslagstiftning.

Framtidsutsikter

Efter avslutad utbildning är det möjligt att arbeta som anställd på restaurang eller på ett annat "matställe", alternativt bli egenföretagare.

Visste du att...?

... Veganisera - är göra en vegansk version av en maträtt som traditionellt tillagas med hjälp av animaliska produkter.

... sedan 2017 är det i Finland godkänt att använda insekter i livsmedelsproduktionen. Men i Sverige är det fortfarande, enligt Livsmedelsverket, förbjudet.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.