Gastronom
Spela filmen

Gastronom

En gastronom är någon som är mycket intresserad av mat och måltider. Vill du utveckla, påverka, värdera och/eller kommunicera framtidens livsmedel och måltider, då är Gastronom ett yrke för dig!

Gastronomer arbetar med alla de olika bitarna från produktion av livsmedel till konsumtion och från kökets kemi till hälsa och människors beteende kring livsmedel och måltider.

Utbildning

Grundutbildning finns på gymnasieskolans Restaurang- och livsmedelsprogrammet.

Eftergymnasial utbildning, tex på Gastronomiprogrammet finns att söka på flertal högskolor/universitet.

Arbetsplats

En gastronom kan arbeta inom lokala och globala livsmedelsföretag, inom privat och offentlig måltidsservice, inom besöks- och turistnäring eller på restaurang och eventföretag. Du kan till exempel arbeta som kostchef, produktutvecklare inom livsmedelsindustrin, mat- och måltidskommunikatör, receptutvecklare eller på olika sätt bidra till kvalitetsarbete kring livsmedel.

Lilla ordboken

Ragu - en mycket tjock italiensk köttsås som bl a innehåller krossade tomater och andra grönsaker, röd vin, några olika kryddor och där köttet är väldigt mört. Ragu brukar serveras med pasta.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.