Skolsköterska
Spela filmen

Skolsköterska

Om du arbetar som skolsköterska är den huvudsakliga arbetsuppgiften att kalla elever till regelbundna hälsokontroller för att följa deras utveckling samt att utföra vaccineringar.

Elever kan också komma på spontana besök hos skolsköterskan för samtal och stöd i olika frågor, eller få omplåstring efter en olycka. Skolsköterskan kan också delta i olika former av elevvårdsarbete på skolan och ingår ofta i EHT, elevhälsoteamet.

Skolsköterskorna arbetar i nära samarbete med föräldrar, lärare och annan skolpersonal samt företrädare för andra professioner i samhället som arbetar med barn. Vid behov förmedlar skolsköterskan kontakt mellan elever, föräldrar, skolläkare, skolpsykologer eller företrädare för socialtjänsten.

Utbildning

För att bli skolsköterska behöver du först utbilda dig till legitimerad sjuksköterska, därefter specialistutbildning med inriktning barn och ungdom, distriktssköterska eller skolsköterska.

Sjuksköterskeprogrammet är en treårig högskoleutbildning. Huvudämnet är omvårdnadsvetenskap eller vårdvetenskap och teori varvas med praktik. Sjuksköterskeprogrammet finns även att läsa på distans.

Sjuksköterskor kan även vidareutbilda sig inom många olika områden. För arbete med diabetespatienter, astmapatienter och med smärtlindring finns särskilda påbyggnadskurser. I utbildningsfrågorna har Vårdförbundet ett nära samarbete med Svensk sjuksköterskeförening.

En bra grundutbildning ges på Vård- och omsorgsprogrammet.

Framtidsutsikter

Tjänster som skolsköterska är ganska eftertraktade. Det är vanligt att en skolsköterska arbetar på flera skolor för att kunna få en heltidstjänst. 

Arbetsplats

Skolsköterskor är sjuksköterskor som jobbar på grund- och gymnasieskolor.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.