Ungdomscoach
Spela filmen

Ungdomscoach

Är du intresserad av lösningsinriktat förhållningssätt samt har intresse av arbete med ungdomar med funktionsnedsättning, psykisk ohälsa, sociala problem - då är Ungdomscoach ett yrke som passar dig!

Ungdomscoach arbetar med uppsökande verksamhet gentemot målgruppen unga "hemmasittare", dvs personer som varken arbetar, aktivt söker jobb eller studerar och som eventuellt omfattas av KAA (kommunernas aktivitetsansvar).

Många av ungdomarna i målgruppen har behov av särskilt stöd och står långt ifrån arbetsmarknaden. Ungdomarna ska erbjudas coachning, vägledning, studier, praktik eller andra individuella insatser enligt handlingsplan.

Ungdomscoach identifierar behov hos målgruppen som helhet och tillsammans med Arbetsförmedlingen tar fram en strategi för att utveckla stödet till målgruppen och bidrar till att bygga upp metoder och strukturer för samverkan mellan olika organisationer. I arbetsuppgifterna ingår även viss administration.

Utbildning

Eftergymnasial utbildning, helst på högskola/universitet eller lång gedigen erfarenhet av att arbeta med ungdomar krävs.

Du kan t.ex vara utbildad Socionom, Studie- och yrkesvägledare eller Beteendevetare eller ha en annan utbildning med pedagogisk eller beteendevetenskaplig inriktning.

Personliga egenskaper

För att lyckas i yrket som ungdomscoach behöver du tillämpa ett holistiskt synsätt och utgå ifrån hela individens situation, arbeta lösningsfokuserat och motivationshöjande med uppgift att hjälpa ungdomar att hitta sina egna styrkor och förmågor att gå till utbildning eller arbete. Ungdomscoach planerar och samordnar åtgärder för varje individ utifrån dess unika förutsättningar.

Ungdomscoach förväntas arbeta både självständigt och i team. Som person förväntas du ha lätt att samarbeta samt kunna ta egna initiativ.

Arbetsplats

Ungdomscoach arbetar i nära samarbete med Arbetsförmedlingen och andra myndigheter, som t ex Försäkringskassan och Socialtjänsten. 

Övrigt

Många kommuner erbjuder ungdomar möjlighet att pröva-på driva ett företag under sommarlovet. Det kallas ofta för "sommarföretag" och kommuner brukar erbjuda utbildning om företagande, handledarstöd mm.

Lär mer om detta på din kommuns hemsida.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.