Personalplanerare

Personalplanerare

Som personalplanerare kan man, beroende på om det är ett stort eller litet företag eller organisation man är anställd hos, arbeta nästan helt självständigt eller ingå i en arbetsgrupp som har som huvuduppgift att planera bemanning och arbetstider för all personal. Särskilt fokus i personalplanerares arbete ligger ofta på den del av personalen som har periodplanering som arbetstidsförläggning.

Utbildning

Lägst gymnasiekompetens men också eftergymnasial utbildning kan ställas som ett krav för att få anställning.

Det är önskvärt att man skaffar sig kunskap i personaladministrativa datasystem samt har tidigare erfarenhet från administrativt arbete, som man kan skaffa sig genom tidigare anställning eller praktik.

Det finns idag olika dataprogram som hjälper till med personalplanering och det är önskvärt att man har erfarenhet av de aktuella programmen, men det är också möjligt att lära sig på plats av en mer erfaren kollega eller genom att läsa manualer.

Datavana och goda kunskaper i Office-paketet krävs för att kunna lära sig dataplaneringssystemet som används just på den arbetsplatsen, där man ska arbeta.

Man måste kunna uttrycka sig väl i tal och skrift på svenska men ofta även på engelska. 

Personliga egenskaper

Egenskaper som en personalplanerare måste ha är att man är strukturerad, analytisk, lösningsorienterad, stresstålig, lyhörd, nyfiken och villig att lära sig nytt, bland annat nya datasystem och nya arbetsmetoder samt har förmåga att arbeta självständigt och hantera "arbetstoppar" men även kan samarbeta i grupp.

Förmågan att prioritera vad som behöver lösas omgående och vad som kan vänta och lösas på sikt är också en viktig förmåga för den som vill bli personalplanerare.

Arbetsuppgifter som personalplanerare innehåller många kontakter med olika personer vilket kräver en mycket god förmåga att kommunicera budskap. Man måste kunna uttrycka sig väl i tal och skrift på svenska men ofta även på engelska. 

Övrigt

De som inom kommuner och på olika företag och organisationer jobbar med personalfrågor, använder sig i första hand av LAS, arbetstidslagen, semesterlagen, lagar om tjänstledighet, arbetsmiljölagen och MBL.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.