Hälsopedagog

Hälsopedagog

Hälsopedagogens uppgift är att stimulera människor till att välja en livsstil som håller dem friska och utvecklar deras hälsa. Arbetet kan handla om att genomföra olika friskvårdsaktiviteter för anställda på ett företag eller att planera mer strategiska insatser för att öka hälsan individuellt eller för en grupp.

Som hälsopedagog kan du också kallas för en hälsovägledare. Verktygen du arbetar med är träningslära, beteendepedagogik, anatomi, ledaregenskaper, hälsoprofilbedömningar och kost- och näringslära.

Hälsopedagogen har ofta ekonomiskt ansvar och gör utvärderingar kring friskvården. De ser också till att det finns ett utbud av aktiviteter genom att anlita ledare och lärare. Ibland organiserar och genomför hälsopedagogen friskvårdsdagar, motionskampanjer eller kulturarrangemang. I arbetet kan också ingå att ta fram informations- och utbildningsmaterial.

Utbildning

Utbildning till hälsopedagog finns som ett treårigt högskoleprogram på Gymnastik och Idrottshögskola i Stockholm.

Grundläggande kunskaper finns på flera av gymnasieskolans program.

Passande grundutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Framtidsutsikter

På fem års sikt är prognosen fortsatt stor konkurrens om jobben för både nyexaminerade och erfarna. Idag finns ett tjugotal utbildningar i landet som examinerar hälsovetare varje år.

Arbetsmarknadsläget ser ungefär likadant ut i hela landet, men det finns flest jobbmöjligheter i de större städerna och regionerna. Det är lika stor konkurrens om jobben oavsett vilken utbildningsinriktning man väljer.

Arbetsplats

Hälsopedagoger och hälsoutvecklare är konsulter eller anställda vid företag och myndigheter. Vid större företag kan du vara anställd vid företagshälsovården eller privat friskvårdsföretag. Arbetet innebär också att ansvara för att ta reda på behovet av friskvård och att utforma planer för hur friskvårdsarbetet bör se ut på arbetsplatsen.

Det är vanligt att hälsopedagoger samarbetar med arbetsplatsens idrotts- och fritidsföreningar. Läkare, dietister, fysioterapeuter, arbetsterapeuter och skyddsingenjörer är andra yrkesgrupper som hälsopedagoger samarbetar med.

Utbildningen ger dig möjlighet att som personlig tränare eller kostrådgivare lättare komma in på arbetsmarknaden inom de områdena. Du kan även exempelvis arbeta hälsofrämjande på din arbetsplats, hitta drömjobbet på ett träningscenter eller starta eget företag

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.