Folkhälsosamordnare

Folkhälsosamordnare

En folkhälsosamordnare / folkhälsovetare arbetar med att förbättra befolkningens hälsa genom att analysera och påverka hälsan.

Som folkhälsosamordnare / folkhälsovetare är det värdefullt om du har erfarenhet av internationellt biståndsarbete, socialmedicin, folkhälsoarbete, hälso- och sjukvårdsfrågor, forskning och undervisning. 

Målet är att förebygga sjukdomar, skador och annan ohälsa hos individer. Genom att du arbetar med frågor  som handlar om folkhälsa ger det också en god grund för att arbeta inom hälso- och sjukvård utifrån ett samhällsperspektiv, till exempel genom att införa hälsofrämjande satsningar som kan minska behovet av vård. 

Utbildning

Utbildning i folkhälsovetenskap finns på Folkhälsovetenskapliga programmet vid ett antal universitet och högskolor i landet. Masterprogram finns vid några universitet/högskolor.

Det finns även andra utbildningar, både grundutbildningar och masterutbildningar, som innehåller folkhälsovetenskap respektive hälsovetenskap.

Utbildningar inom hälsoområdet finns även inom Yrkeshögskolan.

Bra grundkunskap finns bl a på gymnasiets Naturvetenskapsprogrammet eller Samhällsvetenskapsprogrammet.

Arbetsplats

Hälsosamordnare kan till exempel arbeta i en kommun, region, myndighet eller inom den privata sektorn med att bland annat försöka förbättra samhällsstrukturer, levnadsvanor och arbetsmiljö.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.