Kostrådgivare

Kostrådgivare

Har du stort intresse för kost och hälsa och vill hjälpa människor att ändra sina kostvanor för att må bättre? I så fall kan yrket kostrådgivare vara ett yrke för dig. Kostrådgivare coachar, inspirerar och på olika sätt hjälper människor till ett bättre, mer hälsosamt, liv. Du arbetar med hälsovägledning genom att sätta mål för att hjälpa människor att komma i form och börja må bättre.

Kostrådgivare behöver ha djupa kunskaper och insikter inom områden nutrition och näringslära. I takt med att allt fler människor blir medvetna om hur mycket kosten betyder för hälsan och välmåendet, ökar efterfrågan på rådgivare och personal med kompetens inom områden som träning, motion, näringslära och hälsa.

Inom området kost / näringslära finns det många olika inriktningar och kostrådgivare kan specialisera sig på en eller flera näringsinriktningar, eller vara en generalist som har kunskaper om många olika inriktningar. 

Utbildning

Utbildning till Kostrådgivare finns hos privata utbildningsanordnare och kräver inga formella förkunskaper.

Rekommenderat gymnasieprogram som grund är Naturvetenskapsprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet.

Framtidsutsikter

Det finns alltid stor efterfrågan på arbetskraft med rätt kompetens inom hälsoområdet och personer med rätt kunskaper inom näringslära.

Personliga egenskaper

Du bör ha ett passionerat intresse av att arbeta inom kost, hälsa, livsstil och träning.

Arbetsplats

Du kan kombinera arbete som kostrådgivare och som ex. hälsopedagog eller med annat arbete inom hälso- och sjukvård eller socialtjänsten.

Efter genomgången utbildning har du en mycket bred grund att stå på. Utbildningen ger dig de kunskaper du behöver för att starta din karriär som kostrådgivare. Du kan starta ditt arbete direkt mot privat personer, grupper eller företag, med coachning och rådgivning.

Som Kostrådgivare kan du arbeta ut mot privatpersoner, gym, förskolor, skolor, privata företag samt offentliga förvaltningar. Många är egenföretagare.

Visste du att...?

... det är miljövänligt att äta vegetariskt, att producera ett kilo kött ger lika mycket koldioxidutsläpp som att köra bil 25 mil.

För hälsans skull bör man helst äta fisk och för övrigt mycket frukt och grönsaker. Genom grönsakerna får vi oss bland anat fibrer och via fisk- och skaldjursprodukter får vi de hälsosamma och nyttiga fettsorterna. 

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.