Kan man anställa en 55-plussare?

Kan man anställa en 55-plussare?

Ja, det är klart man kan anställa någon som passerat 55. Det kan finns enorm erfarenhet och arbetsvilja i någon som passerat 70 också. Faktum är att antalet äldre på svenska arbetsmarknaden har ökat med 174 000 jämfört med för tio år sedan. Och det finns massor att hämta hos våra 55-plussare, skriver Arbetsförmedlingen.

Anledningen till att fler äldre väljer att söka nytt jobb eller arbeta längre kan bero på flera faktorer. Dels råder en högre utbildningsnivå hos målgruppen än vad det gjorde för tio år sedan, dels är hälsan bättre men också arbetsförmågan. Att en äldre människa besitter mer livskunskap, erfarenhet och kompetens än någon som är ny på arbetsmarknaden är helt naturligt. Ändå är många arbetsgivare rädda att anställa äldre. 

Att anställa någon som har erfarenhet av branschen innebär att introduktionen går lättare och snabbare. På arbetsplatsen kan medarbetare lära av varandra när yngre perspektiv möter de äldre.

Jämfört med 2010 arbetar idag elva procent fler i åldersgruppen 55 – 64 år men de har det inte helt lätt på arbetsmarknaden. Långtidsarbetslösheten för åldersgruppen är högre än vad den är för många andra grupper, något som forskare kallar åldersdiskriminering. Det finns idag stöd att få från Arbetsförmedlingen där en arbetsgivare som anställer en 55-plussare som stått utanför arbetsmarknaden under en längre tid har rätt till anställningsstöd.  


Elin sammanfattar:
Är det inte konstigt att det råder kompetensbrist på flera håll på den svenska, och internationella, arbetsmarknaden men trots det anses det för riskabelt att anställa någon som är 55 eller äldre? Jag tycker det är en konstig ekvation. Egentligen finns säkert en del av svaret i just den äldre åldersgruppen. Givetvis ska man som arbetsgivare anställa den som är bäst lämpad för arbetsuppgifterna men många gånger tror jag inte att åldern spelar någon roll egentligen. 

Är man kanske rädd att anställa någon som potentiellt skulle kunna mer än jag själv? Är man rädd att personen i fråga inte ska stanna så länge och att man har lagt ner tid i ”onödan”? Eller är det helt enkelt så att de har blivit en trend att inte anställa de äldre utan att någon egentligen vet varför? 

Jag har inte svaret och det kanske ingen annan har heller. Däremot kan alla fundera på hur man själv skulle agera i situationen och varför. Om du som är arbetsgivare kan tänka dig att anställa någon som passerat 55 kanske andra blir lite mindre rädda de också. Om du tycker som jag, att det är konstigt och tråkigt, att äldre inte får samma chans på arbetsmarknaden är det vi som kan vara föregångare för andra. 

Skulle jag vara arbetsgivare och ha möjligheten att anställa en erfaren, glad och driven 55-plussare skulle jag vara överlycklig. För tänk vad mycket jag skulle kunna lära mig!
 

 

Källor: Arbetsförmedlingen