Så skriver du ditt CV

Så skriver du ditt CV

Ett CV är som en kort bok om dig och ditt liv. Eller kanske mer som en informativ beskrivning av vad du har gjort tidigare, vilka erfarenheter du har tagit med dig och vilka skills du har. 

CV står för de latinska orden Curriculum Vitae som betyder livslopp. Och det är precis vad ditt CV ska vara. En intresseväckare om dig och dina erfarenheter. CV:t ska vara inkastaren som tar dig vidare till nästa steg i rekryteringsprocessen, vilket ofta är en intervju med kompletterande frågor. 

Det viktigt att börja ditt CV med din kontaktinformation, så att det är lätt för arbetsgivaren att kontakta dig om de vill ta dig vidare i rekryteringsprocessen. I din kontaktinformation bör följande ingå:

  • Förnamn och efternamn
  • Adress
  • Mejladress
  • Telefonnummer


Om du har en digital portfolio eller egen hemsida kan du med fördel bifoga en länk till den också. Det är alltid bra att visa vad du kan och saker du har gjort tidigare. 


Hur ska ett CV se ut?
Ett CV bör inte vara längre än två A4-sidor. Men kom ihåg att det inte är storleken på CV:t som är det viktiga. Det är mycket viktigare att du fyller det med relevant information som ger arbetsgivaren en bra bild av dig och vem du är. Starta med att kort beskriva vad du vill uppnå med arbetet du söker.

Något som är viktigt när du skapar ditt CV är en bra struktur. Tänk på att det ska vara enkelt för den som läser det att hitta den information som eftersöks. Du kan med fördel dela upp det i olika rubriker för att göra det mer överskådligt. 

Tips: På nätet kan du hitta massor av snygga mallar att ta inspiration från när du ska skapa ditt eget.


Några typiska rubriker att ha med i ditt CV

1. Arbetslivserfarenhet
När du listar din arbetslivserfarenhet ska du organisera dessa med din senaste anställning överst. Börja med tidsperioden av din anställning följt av din befattning, arbetsgivare och kort om dina sysslor.  

2. Utbildning
Din utbildning kan vara minst lika intressant som din arbetslivserfarenhet. Rangordna din utbildningshistoria på samma sätt som din arbetslivserfarenhet. Börja med tidsperioden för utbildningen följt av utbildningsanordnare/skola, utbildningens namn och till sist eventuell inriktning. 

3. Övriga meriter
Om du inte har någon tidigare arbetslivserfarenhet kan du under rubriken ”Övriga meriter” fylla på med andra jobb och uppdrag du har genomfört. Det gäller även sådant du har gjort ideellt, alltså utan att få betalt.  

4. Övrigt
Under den sista rubriken kan du nämna relevanta fritidsintressen eller egenskaper som kan vara till fördel för anställningen. Det kan vara datakunskap, språkkunskaper eller andra fritidsintressen och projekt du varit en del av. Eller helt enkelt en kort rad om vem du är som person.

Tips: Anpassa ditt CV efter jobbet du söker. Vissa egenskaper och erfarenheter kanske passar bättre för ett jobb än ett annat. Ett CV ska visa för arbetsgivaren att du har ansträngt dig. De allra flesta arbetsgivare vill ha ambitiösa arbetstagare som verkligen vill ha jobbet de söker. 


Innan du skickar ditt CV
När det är dags att skicka ditt CV bör du ta för vana att alltid:

  • Se till att skicka rätt CV till rätt arbetsgivare
  • Checka stavningen en gång extra
  • Alltid göra ditt CV till en pdf och döpa den till cv + förnamn + efternamn om du skickar det digitalt
  • Se till att du skickar ditt CV i tid innan sista ansökningsdatum 
  • Skicka med ditt personliga brev i samband med att du skickar ditt CV. 

 

Tips: Du kan också läsa vårt reportage - Personligt brev - hur personligt? om du vill vässa ditt personliga brev.