Rörmokeri - mycket mer än bara avlopp

Rörmokeri - mycket mer än bara avlopp

Hugo Wolgers, VVS-montör och grundare av företaget ”Cyklande Rörmokaren” - ett företag som jobbar med VVS-tjänster med ett miljöfokus och gör alla jobb på cykel. Hugo berättar om hur det är att jobba som rörmokare, men också vilka möjligheter till fortbildning och karriärvägar som väntar efter en VVS-examen.
 

Hej Hugo, berätta lite om dig själv och din karriär hittills!

– Jag är en driven, aktiv kille som har jobbat som VVS-montör i över tio år och startade eget för ungefär ett år sedan. Jag driver även en självförsvarsklubb vid sidan om mitt företag “Cyklande Rörmokaren”. Jag tycker att det är roligt att hjälpa människor med alltifrån att komma i form och lära sig att försvara sig själva, till vardagsproblem som droppande kranar och badrumsrenoveringar.


Varför valde du att bli VVS-montör?
– Valet att bli rörmokare var ganska otippat. Jag ville egentligen bli professionell dansare, men skulle då behöva satsa mycket mer på höga betyg i gymnasiet.

Min mamma sa att jag inte skulle få dansa på eftermiddagarna utan måste satsa på betygen, om jag valde en dansutbildning. Hon sa däremot att om jag valde en yrkesutbildning så kunde jag få ett jobb direkt och sedan dansa hur mycket jag vill på fritiden. Jag googlade vilka hantverkare som tjänade mest pengar - och det var rörmokare. Så rörmokare fick det bli.

Efter ett tag tröttnade jag på dansen och började träna kampsport i stället. Så det var ju en väldig tur att jag inte hade satsat allt på dansen…

Efter gymnasiet började jag jobba som lärling för att ta mitt certifikat. Det var bra betalt och gav mycket trygghet och frihet!

Medan mina kompisar kämpade med att få ihop sin ekonomi under studietiden kunde jag köpa en bostadsrätt redan vid 20 års ålder, åka ut och resa och fortfarande inte oroa mig över ekonomin.

Nu när jag har startat eget kan jag dessutom påverka min arbetsplats ännu mer mot den positiva och framåtriktade känsla som jag vill att alla arbetsplatser ska ha.


Vilka möjligheter ger en VVS-utbildning?
– När man går VVS- och fastighetsprogrammet får man en stor bredd inom VVS- och hantverkarbranschen. Många tror att en VVS-utbildning är väldigt snäv och att det enda man lär sig är att montera rör. Det är definitivt inte sant. Det går också bra att komplettera med vissa kurser och då få högskolebehörighet.

Under utbildningens gång får man får lära sig allt ifrån mät- och injusteringsteknik till olika typer av svetstekniker. Man får dessutom kunskaper i praktisk uppbyggnad av värme-, tappvatten- och andra typer av försörjningssystem.

Om man vill plugga vidare eller utvecklas inom branschen ger VVS-utbildningen på gymnasiet en stabil grund att stå på. Man kan både bli svetsare, VVS-ingenjör och konsult.

VVS-montörer är ofta de som är absolut först på plats när man ska bygga ett nytt hus. De måste förbereda vatten och avlopp i grunden, därefter kommer vi in när väggar är uppreglade för att installera rör i väggarna. Nästa steg är att installera badrum och kök, när dessa är färdigbyggda av snickarna, för att installera blandare och porslin (rörmokarspråk för kranar, handfat och toaletter).


Men om vi tittar på utbildningen VVS- och Fastighetsprogrammet, inriktning VVS, vilka möjligheter har man när man går ut skolan?
– Efter utbildningen måste man jobba som lärling i minst två år innan man får avlägga branschprov och har möjlighet att bli certifierad. Det kan vara lite knepigt att hitta den första lärlingsplatsen. Har man däremot gjort bra ifrån sig på sin praktik brukar det inte vara några problem. Det är stor brist på VVS-montörer idag vilket gör att det är enkelt att få jobb så fort som man har blivit certifierad VVS-montör.

Det finns två huvudsakliga vägval när det gäller VVS-arbetet: Entreprenad och storbyggen samt Service.

Entreprenad och storbyggen är ofta långa projekt där man arbetar på samma plats i flera månader, ibland år, tänk Nya Karolinska. Arbetet på entreprenad går ofta ut på att hitta system för att bygget ska fortlöpa så smidigt som möjligt. Det handlar om att göra klart saker i tid för att nästa yrkesgrupp sedan ska komma in och bygga vidare på projektet.

Inom service är det viktigare att kunna tänka utan för boxen, vara social och stresstålig. När man besöker en privatkund vet man sällan vad som väntar, vilket ibland gör det till ett utmanande jobb. Det är också varierande, ena dagen kanske man installerar en diskmaskin, den andra drar man rör och den tredje byter man en kran.


Hur kan karriärstegen för en rörmokare se ut?
– Man börjar som lärling och då får testa lite av det mesta och så småningom tar man sitt certifikat. Arbetsgivarens behov kan innebära att man blir erbjuden tilläggsutbildningar inom exempelvis svetsning, säker vatten eller andra specialområden.

Man kan även bli arbetsledare efter några år, om man är intresserad av att leda arbetet för andra. Som arbetsledare är det viktig att ha en bra översikt över byggarbetsplatsen och projektplanen. Man blir handledare för bygglaget och arbetet handlar mer om arbetsledning än att arbeta praktiskt.


Varför valde du att starta eget?
– Jag ville driva branschen in på en mer miljöinriktad bana samt bygga en arbetsplats där alla kan trivas, oavsett kön, sexuell läggning eller ursprung.

Eftersom det är en sådan brist på VVS-montörer på dagens arbetsmarknad är det många som väljer att starta eget. Det finns en marknad som erbjuder mycket jobb. Min vision är att bygga något stort med mitt bolag ”Cyklande Rörmokaren”. Jag vill skapa trivsamma miljöer och ge människor möjlighet att utvecklas.


Vill du läsa mer om Hugo och hans bolag ”Cyklande Rörmokaren”? Gå in på hemsida och läs bloggen om hur det är att jobba som rörmokare i Stockholm.