Framtidens arbetsmarknad 2022 och framåt

Framtidens arbetsmarknad 2022 och framåt

Efter flera år som präglats av pandemi, krig och ekonomisk kris förändras samhället i högt tempo. Här nämner vi några av de kompetenser som spås vara fortsatt attraktiva för landets arbetsgivare samt vad du kan tänka på när du planerar för framtia arbete.

Med globalisering, teknikutveckling, digitalisering och grön omställning är det många faktorer som bidrar till att samhället utvecklas och arbetsmarknaden förändras. Du som jobbat de senaste åren har säkert inte missat företagens fokus på framtiden. Däremot saknas arbetskraft och rätt kompetens för att nå dit. Bara kompetensbristen i sig är ett stort tillväxthinder. Därför kommer kompetensutveckling vara en framgångsfaktor på framtidens arbetsmarknad, liksom flexibilitet och omställningsförmåga hos både arbetsgivare och arbetstagare. Det har tydligt visat sig under de senaste åren, med bland annat en pandemi som satte företagen och anställda under en stor prövning. De som snabbt lyckades ställa om till de nya förutsättningarna blev vinnarna.

Men varför råder det kompetensbrist? 
I takt med utveckling av ny teknik och en förändrad arbetsmarknad  så kommer kompetensbristen fortsätta att öka. I samband med tilltagande specialisering ökar behoven av välutbildade människor med rätt profil och då behöver också de utbildningar so, arrangeras att anpassas efter arbetsmarknadens kompetensbehov. Det är alltså viktigt att utbildningsanordnare och de som bestämmer vilka utbildningar som skall erbjudas har dialog med landets arbetsgivare om vilka kunskaper som efterfrågas.

Så vilka kompetenser ska du satsa på för att bli attraktiv på marknaden? 
Framtidens arbetsmarknad kommer se behov av kompetens inom yrkesområden som naturvetenskap, teknik, hållbarhet, dataanalys, pedagogik och vård. Lägg där till STEM-kompetenserna (Science, Technology, Engineering, Mathematics) som också kommer att vara attraktiva. Det vill säga kompetens inom naturvetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik.

Men även nya förmågor kommer bli helt avgörande för att lyckas. Särskilt med tanke på förändringarna i samhället. Enligt rapporten Framtidens arbetsliv kommer följande förmågor ha större betydelse - oavsett vilken bransch du jobbar inom. 

  1. Teknisk förmåga - alltså att behärska den digitala revolutionen som präglar arbetslivet.
  2. Social förmåga - förmågan att hantera det som inte går att digitalisera, så som att leda, coacha, samarbeta, serva och bemöta människor. 
  3. Självledarskap - du är självgående och klarar att sätta upp till exempel en egen plan för hur du ska nå dina, och företagets, mål.

Förutom ovanstående förmågor börjar arbetsgivare också efterfråga mjuka förmågor. Det vill säga sådana förmågor som är unikt mänskliga och som inte går att ersätta digitalt. 

Det handlar om:

  • Problemlösning
  • Samarbetsförmåga
  • Flexibilitet 
  • Kreativitet
  • Kritiskt tänkande

 

Elin sammanfattar: 
Hur framtidens arbetsmarknad ser ut är svårt att säga exakt. Men om det är något de senaste åren har lärt oss så är det hur viktigt det är att våga testa nytt och anpassa sig efter världssituationen. Dessutom blir mänskliga förmågor mer viktiga och inte bara fokus på digitala och automatiserade framgångsfaktor. Kanske är det till och med så att utbildning inte kommer vara det som avgör vem som får jobbet? Med det sagt tyder allting på att du fortsatt kommer vara attraktiv på framtidens arbetsmarknad så länge du är öppen för förändring och vågar testa dig fram.
 

Källa: TRR.se