Studiehandledare
Spela filmen

Studiehandledare

En elev som inte klarar av att följa undervisningen på svenska har rätt att få stöd i form av studiehandledning på sitt modersmål om man riskerar att inte nå de kunskapskrav som minst ska uppnås i ett eller flera ämnen.

Genom att få stöttning på sitt modersmål har eleven större möjligheter att nå kunskapskraven. Studiehandledare behöver också ha kompetens att kartlägga nyanlända elevers kunskapsnivå.

Man har även lite av en mentorsroll, en mentor undervisar oftast inte och sätter inte några betyg, men har till uppgift att stötta och coacha elever under deras studietid på skolan.

Andra yrkesroller på skolorna, som liknar och i viss mån överlappar studiehandledarnas arbetsområde, är studiecoach, språkstödjare, modersmålslärare och lärarassistenter. En studiehandledare kan samtidigt också agera som skolvärd eller som närvarocoach.

Utbildning

För att kunna arbeta som studiehandledare behöver man ha gedigna kunskaper både i svenska och i det aktuella språket, med hjälp av vilket man ger språkstöd åt eleverna. För övrigt är det mycket meriterande om man har någon form av pedagogisk eller beteendevetenskaplig utbildning.

Utbildning till studiehandledare kan finnas inom yrkeshögskolan.

Arbetsplats

Studiehandledare är anställda på grund- och gymnasieskolorna och ger stöd åt elever som har svårt att tillgodogöra sig undervisningen på svenska.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.