Språkyrken
Spela filmen

Språkyrken

Gillar du språk? Är du mycket duktig på att tala? eller på att skriva? Då kan språkyrken vara mycket passande för dig!

Det finns ett ganska stort antal olika yrken som helt eller delvis kan betraktas som "språkyrke".

Språklig mångfald är en stor del i människans kulturarv och ett viktigt redskap för att uppnå större interkulturell förståelse. Språk öppnar många dörrar, bland annat dörrar till andra kulturer och till upplevelser, hjälper till att skapa affärskontakter och underlättar samarbeten mellan länder och mellan människor inom samma land. 

Ofta kan man säga "samma sak" på många olika sätt, men använda olika ord. Språket vi använder visar på vilka vi är och kanske ännu mer vilka vi vill vara.

Språkyrkena berör många olika områden och arbetsuppgifterna varierar kraftigt. Man kan till exempel arbeta som översättare, tolk eller med professionell språkgranskning åt organisationer och företag, det vill säga som korrekturläsare.

Det bedrivs även en hel del språkvetenskaplig forskning på högskolor och universitet runt om i Sverige och man kan ha titeln "språkforskare".

Förslag på andra yrken som helt eller delvis kan betraktas som språkyrken finner du nedan.

Framtidsutsikter

Utsikterna på arbetsmarknaden för utbildade inom språkyrken är mycket svårbedömda, detta beror på att det varierar mycket mellan olika yrken inom språkområdet, i stor grad beroende på val av ämnesområde och språk. Behovet av kvalificerade översättare och tolkar inom vissa språk är periodvis stort, det påverkas starkt av migrations- och flyktingströmmar.

Arbetsplats

Språkyrken finns bland annat inom PR-branschen, där man kan jobba som kommunikatör eller arbeta inom regionförbundet.

Många personer inom språkyrken arbetar på ett PR-byrå, där språkmedvetenhet och förmågan att skriva tal eller pressmeddelande är mycket viktiga.

Man kan också undervisa i språk på olika ställen och olika nivåer, som modersmålslärare, cirkelledare, grundskolelärare, ämneslärare, folkhögskolelärare, vuxenlärare eller som högskolelärare.

Lilla ordboken

ALMA - världens största barn- och ungdomslitteraturpris "Astrid Lindgren Memorial Award". Priset är instiftat 2002 av den svenska Regeringen, strax efter att Astrid Lindgren avled. Prissumman är på fem miljoner svenska kronor och delas ut i maj.
Källa: alma.se

CEFR - Common European Framework of Reference är den gemensamma europeiska referensramen för språk, lärande, undervisning och bedömning. Det finns sex generella nivåer för språkfärdighet: A1, A2, B1, B2, C1 och C2.
Källa: takeielts.britishcouncil.org

CAE - Cambridge English: Advanced. Diplomet i CAE är avsett för dig som behöver kunskaper i engelska för arbete och studier. CAE-diplomet accepteras av många brittiska och amerikanska universitet som bevis på tillräckliga kunskaper i engelska.

Skolverket har gjort en ungefärlig jämförelse av de gymnasiala kurser i Moderna språk på gymnasiet mot GERS, Gemensam Europeisk Referensram för Språk:

  • Steg 1 – A1.2 - Moderna språk åk9 (elevens val)
  • Steg 2 – A2.1 - Engelska åk6 i grundskolan, Moderna språk åk9 (språkval)
  • Steg 3 – A2.2 - Engelska åk9 i grundskolan
  • Steg 4 – B1.1 - Engelska 5 (första gymnasiekurs)
  • Steg 5 – B1.2
  • Steg 6 – B2.1 - Engelska 6
  • Steg 7 – B2.2 - Engelska 7

Moderna språk innefattar även SVT, Svenskt teckenspråk för hörande.

Visste du att...?

... det var så sent som 1 juli 2009 som Svenska språket fick sin officiella status i Sverige.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.