Logoped
Spela filmen

Logoped

Logoped är ett legitimationsyrke där du arbetar med människor i alla åldrar med att behandla tal- och språksvårigheter. Som logoped kan du behandla personer som till exempel stammar, personer som har svårigheter att svälja och personer med läs- och skrivsvårigheter.

En stor patientgrupp är personer som efter en stroke (hjärnblödning) får svårt att förstå tal eller svårt att prata själva. 

Logopeder informerar och handleder anhöriga, förskolepersonal och sjukvårdspersonal så att de kan stödja patienterna i självträning.

Andra arbetstitlar som du kan se i platsannonser är barnlogoped, stamningslogoped, afasipedagog eller röstlogoped. Det är dock samma grundutbildning som krävs, logopedprogrammet. Sedan kan du genom arbetslivserfarenhet och olika kurser specialisera dig inom yrket.

Talpedagog och logoped är inte samma yrke. Talpedagoger är pedagoger och har inte den medicinska delen i sin utbildning som logopeder har. 

Utbildning

Logopedprogrammet är en utbildning på högskolenivå och finns på flera lärosäten. Du kan bli behörig till logopedprogrammet på många olika gymnasiala program, men de utbildningar som kanske passar bäst är Naturvetenskapsprogrammet och Vård- och omsorgsprogrammet.

Logopedexamen kan översättas till engelska som Degree of Master of Science in Speech and Language Pathology.

Framtidsutsikter

På fem års sikt är bedömningen att det är fortsatt balans för nyexaminerade logopeder på arbetsmarknaden. Logopedernas arbetsmarknad är stabil och arbetslösheten har under lång tid legat på en låg nivå och ingenting tyder på att detta kommer att ändras visar statistik från Akademikernas a-kassa.

Möjligheterna till arbete varierar mellan olika delar av landet.

Arbetsplats

Neurologopeder arbetar ofta på neuro- och rehabiliteringskliniker, med personer med förvärvade tal-, språk och sväljsvårigheter, t ex med nyinsjuknade patienter med stroke, traumatisk hjärnskada eller progredierande neurologiska sjukdomar.

Neurologopeder kan arbeta inom slutenvård men också inom poliklinisk verksamhet, där de bl a genomför sväljningsbedömningar.

Logopederna arbetar både självständig och i team genom att samverka i stor utsträckning med andra yrkesgrupper.

Lilla ordboken

Dyspraxi - är en funktionsnedsättning som innebär att personen har svårt att koordinera sina muskelrörelser.

Verbal dyspraxi - svårigheter när det gäller den motoriska programmeringen av talrörelser.

Oral dyspraxi - generella svårigheter att viljemässigt styra munmotoriken. 

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.