Översättare

Översättare

Som Översättare eller Translator arbetar du med att översätta skriven text eller tal, exempelvis på film, från ett språk till ett annat. Det kan vara facktexter, informationsmaterial eller skönlitterära texter. Du översätter i de allra flesta fall från ett eller flera främmande språk till ditt förstaspråk eller till ditt modersmål. Om du arbetar med marknadsföring och kommunikation anpassar du budskapet, vilket innebär att översättningen blir friare än vid vanlig översättning. 

Översättare och Translatorer kan grovt delas upp i två kategorier, facköversättare och litterära översättare. Förutom att behärska ett eller flera främmande språk är översättare ofta specialiserade inom ett specifikt ämnesområde.

Facköversättare - översätter nästan alla olika typer av text utom skönlitterära texter. Oftast väl insatta i ett eller ett fåtal olika fackområden som exempelvis teknik, ekonomi eller medicin.

Skönlitterär översättare - översätter litterära texter av olika slag, men kan även översätta facktexter inom framför allt det allmänlitterära området.

Film- och TV-översättare - översätter talet i filmer, TV-program och nyhetsinslag till undertexter eller till speakermanus.

Utbildning

Universitetsutbildningarna berättigar inte automatiskt till auktorisation som översättare. För att bli auktoriserad översättare krävs att man uppfyller vissa krav och klarar de prov som Kammarkollegiet håller. Proven hålls vanligtvis varje vår och höst men inte alltid för alla språk.

För att bli en bra översättare behöver du även vara allmänbildad samt en skicklig skribent och stilist på det språk du översätter till.
Läs mer här om god translatorsed >>

Bra grundläggande utbildning finns bl a på gymnasiets Humanistiska programmet.

Visste du att...?

... världens mest talade språk är mandarin, som talas av cirka 940 miljoner människor.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.