Smed

Smed

Smed är ett begrepp som egentligen täcker flertalet av olika yrken, t ex konstsmed, bronssmed, guldsmed, silversmed och industrismed.

Smeder i industrin eller på mindre smidesverkstäder och byggen tillverkar olika detaljer i metaller såsom i t ex rostfritt stål, svartjärn och aluminium.

En fullt kompetent smed är litet av en "tusenkonstnär" och behärskar oftast flera olika svetstekniker, olika material och har visst konstruktionskunnande samt klarar att räkna på kurvor och vinklar.

En konstsmed är formgivare och arbetar med konsthantverk. De tillverkar bland annat ljuskronor, grindar, skulpturer och inredningsdetaljer. En del konstsmeder är specialiserade på att tillverka vackra knivar eller andra eggverktyg.

Utbildning

Bra grundutbildning finns på gymnasiets Industritekniska programmet samt på Hantverksprogrammet, inriktning Övriga hantverk.

Det kanske vanligaste sättet att bli smed är att börja som lärling och utbilda sig inom ett företag. Efterhand får man mer komplicerade uppgifter. Som smed blir det alltmer nödvändigt att ha europalicens för svetsning. Det är vanligtvis arbetsgivaren som anmäler sin personal till sådana utbildningar, som tar mellan fyra dagar till fyra veckor beroende på förkunskaper.

Kortare utbildningar finns vid folkhögskolor och i privat regi. Utbildning kan också finnas inom yrkeshögskola.

Möjlighet finns att avlägga gesäll- och mästarprov. Kraven är utbildning och yrkeserfarenhet.

Personliga egenskaper

Konstsmeder är vanligen intresserade även av att teckna och har ofta även andra konstnärliga intressen.

Arbetsplats

En smed kan arbeta på smidesverkstäder med hantverksmässig tillverkning, med montage och tillverkning på byggen och i industrin. Smeder arbetar också inom verkstads- och byggnadssmide, stålverk och plåtslagerier.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.