Hovslagare
Spela filmen

Hovslagare

En hovslagare måste arbeta med noggrannhet och precision. Många hästar skos för att hoven ska klara de påfrestningar som hästen utsätts för när vi kör eller rider.

Hästens hovar består bland annat av horn som växer hela tiden. Med ca sex till åtta veckors mellanrum måste hoven ”verkas”. Det innebär att hovslagaren tar bort horn och formar hoven. Det är mycket viktigt att hoven får rätt form, annars kan hästen belasta hovarna fel och få allvarliga skador. Det är också viktigt att inte ”verka” för mycket så att hoven börjar blöda. När ”verkningen” är klar ska skon provas ut efter hoven och det görs genom att varm- eller kallsmida skorna. Därefter spikas skon på med en typ av spik som kallas söm.

Föl och unghästar samt vissa andra hästar som inte är ömfotade går utan skor. En del hästar med ömtåliga hovar kan behöva specialbeslag till exempel sulor. Det förekommer också att hästar får hovbölder, då är det i regel hovslagaren som lokaliserar och avlägsnar bölden och lägger ett beslag tills hoven läkt. Hovslagaren behandlar även andra skador i hoven till exempel hovsprickor.

Förr var det bysmeden som smidde hästskor och skodde hästarna. Idag är det sällan hovslagaren själv som smider hästskorna från början till slut. Det mesta finns som helfabrikat. En allt större del av det smidesarbete som hovslagaren utför är detaljarbete och justeringar.

Klövvård kan också ingå som en del av arbetet för vissa hovslagare. Då verkar man även klövar på nötkreatur. På senare år har klövvårdare tillkommit som en ny yrkesgrupp inom ramen för en stor satsning på klövvård.

Utbildning

Hovslagare hör i Sverige till så kallade "reglerade yrken". Utbildning till hovslagare kan ligga både på gymnasial- och eftergymnasial nivå. Lärlingsutbildning till hovslagare kan även finnas inom gymnasiala Hantverksprogrammet.

yhguiden hittar du hovslagarutbildningar och utbildningsanordnare inom yrkeshögskolan.

Jordbruksverket certifierar hovslagare och har ett register över dessa. För att bli certifierad krävs godkänd examen från någon av de hovslagarutbildningar som är godkända av Jordbruksverket eller från en utbildning som Jordbruksverket bedömer som likvärdig. Dessutom krävs att du har arbetat som hovslagare under minst ett år. Arbetstiden ska under detta år ha uppgått till minst 50 procent av heltid.

Framtidsutsikter

Ridning är en stor folksport, främst bland barn och ungdomar. Det medför ett stort behov av insatser för skötsel och vård av ett ökande antal hästar. Hovslagarna är en yrkesgrupp som efterfrågas. För utbildade hovslagare är framtidsutsikterna relativt goda.

Framtidsutsikterna kan dock variera mycket beroende på var i landet man befinner sig. I närheten av de orter där utbildningarna finns kan det vara kärvare att försörja sig. Är man beredd att flytta eller resa är dock arbetsmöjligheterna bättre.

Arbetsplats

De flesta hovslagare är egenföretagare, men en del kan vara anställda på t ex ett större djursjukhus där hovslageri ingår som en del i Hästsjukvården.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.