Rymdingenjör
Spela filmen

Rymdingenjör

Som rymdtekniker eller rymdingenjör kan man arbeta inom många olika områden, både praktiskt och teoretiskt. För det mesta handlar det om experiment som ska genomföras i rymden och till detta krävs rymdingenjörer, både de som kan bygga och designa experimenten och de som kan skicka upp dem med antingen raket, vetenskaplig ballong eller satellit.

Som rymdingenjör kan du t ex vara med och ta fram nya bränslen till satelliter, konstruera experiment som ska fungera i mikrogravitation, vara den som trycker på ”fire” vid raketuppskjutningar eller sköta elektroniken vid ballongsläpp. Det som genomsyrar hela rymdbranschen är att man arbetar mycket hands-on i olika projekt.

Utbildning

För den som vill bli rymdingenjör finns flera olika utbildningsvägar. På Luleå Tekniska Universitet finns Sveriges enda utbildning för civilingenjör i rymdteknik, och på KTH i Stockholm kan du läsa till civilingenjör i farkostteknik. Det går även att läsa t ex teknisk fysik, maskinteknik eller elektroteknik för att sedan på arbetsplatsen nischa in sig på just rymdsystem.

Många civilingenjörsprogram i teknisk fysik har inriktningar mot rymdteknik, och det finns masterutbildningar i flyg- och rymdteknik som påbyggnad efter en treårig grundutbildning i fysik, bl a på KTH.

För att vara behörig till en ingenjörsutbildning ska du ha läst gymnasieskolans teknikprogrammet, i första hand inriktning Teknikvetenskap eller naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap.

Rymdbranschen är en internationell bransch där det förväntas att du kan använda dig av det engelska språket utan problem, detta gäller både vardagligt och tekniskt språk. 

Visste du att...?

... hittills har nästan 500 personer varit uppe i rymden.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.