Ingenjör
Spela filmen

Ingenjör

Ingenjör är ett kreativt, varierande och utvecklande arbete som erbjuder en mängd olika möjligheter. Ingenjörer finns inom olika branscher, utbildningsnivåer och specialiseringar.

För att arbeta som ingenjör behöver du vara intresserad av teknik, matematik och datorer. Arbetat kan handla om att konstruera och bygga prototyper av maskiner, kretskort eller programvara, utvärdera processer och undersöka/utveckla olika materials egenskaper. 

Ingenjör är inte en skyddad titel. Exempel på branscher där ingenjörer arbetar inom är till exempel bygg, konstruktion, design, utveckling, försäljning, utbildning, marknadsföring och produktion.

Utbildning

Det finns olika utbildningsnivåer för en blivande ingenjör. Du kan läsa till ingenjör bland annat på högskolor och universitet eller på en yrkeshögskola.

Den kortaste utbildningen leder till gymnasieingenjör och finns på gymnasiets Teknikprogrammet, T4, fjärde året.

För att bli högskoleingenjör läser du tre-årig högskoleingenjörsutbildning, 180 hp. För att bli civilingenjör läser du i fem år på civilingenjörsprogrammet på högskola/universitet, 300 hp. 

Oavsett hur du väljer har du mycket goda karriärmöjligheter.

Personliga egenskaper

Något som är viktigt för en ingenjör är nyfikenhet då mycket handlar om problemlösning. Driven och social är också viktigt för att kunna förstå olika behov och kunna arbete både självständigt och tillsammans med andra. 

Arbetsplats

Många ingenjörsutbildningar har nära samarbeten med näringslivet och de studerande får jobba med projekt som har direkt anknytning till olika företag och organisationer.

Lilla ordboken

STEM-kompetenserna - förkortning STEM står för Science, Technology, Engineering & Mathematics, alltså kompetenser inom kunskapsområden: naturvetenskap, teknik, ingenjörskonst och matematik.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    92 liknande yrke(n)

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.