Rymdfysiker
Spela filmen

Rymdfysiker

Rymdfysiken omfattar studier av naturliga plasman i universum, framförallt inom vårt solsystem. De områden i solsystemet som oftast studeras inom rymdfysiken är solvinden samt planeternas magnetosfärer och jonosfärer.

Det synliga naturfenomen som mest förknippas med rymdfysik är norrskenet. Kännetecknande för rymdfysik är mätningar på plats (in situ) i rymden med hjälp av satelliter, rymdsonder och sondraketer. Även markbaserade mätningar, främst i radiovågsområdet eller med magnetometrar, är viktiga verktyg som rymdfysiker använder sig av.

Rymdfysik har uppenbara beröringspunkter med astronomi och astrofysik, framförallt vad gäller solfysik och planetologi. Det finns inte någon strikt uppdelning mellan kunskapsområden som behandlas av rymdfysik, astrofysik och astronomi. Eftersom rymdfysikens främsta studieobjekt är plasmat i rymden är plasmafysik mycket väsentligt för ämnet. Rymdfysiker speciellt inriktade mot rymdplasmats fundamentala egenskaper kan också kallas för rymdplasmafysiker.

Kopplingar mellan rymdfysiken och geofysiken är också viktiga, framförallt vad gäller jordens magnetfält och atmosfär. Möjligheten att använda rymden som laboratorium gör att rymdfysiken även är öppen för ett antal andra grenar av fysiken.

Utbildning

Forskarutbildning för rymdfysiker erbjuds vid KTH, Kungliga Tekniska Högskolan samt (i samarbete med IRF, Institutet för rymdfysik) vid Uppsala-, Umeå- och Lunds universiteten.

Rekommenderad grundläggande utbildning ges på gymnasiets Naturvetenskapsprogrammet.

Arbetsplats

De svenska forskningsenheter inom rymdfysik finns på Institutet för rymdfysik (IRF) med huvudkontor i Kiruna, en större forskningsavdelning i Uppsala och en mindre i Lund. Forskning i rymdfysik bedrivs även vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm och vid Umeå universitet.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.