Fysiker

Fysiker

Vill du jobba med att försöka räkna ut hur gammal vår galax är eller var nästa naturkatastrof kommer att inträffa? Då är fysiker rätt yrke för dig!

Kunskaper i fysik och behövs i många olika sammanhang. Dels naturligtvis inom forskningen, men även inom industrin och energibranschen.

Inom industrin kan man arbeta med forskning, utveckling, konstruktion och avancerade beräkningar. Det kan röra sig om allt från avancerade hållfasthetsberäkningar hos olika material, utveckling av elektroniska system, dataprogram, optik och olika tillämpningar av laserteknik med mera.

Inom det ekonomiska området har fysikernas kunskaper i matematik och teoretiska modeller blivit efterfrågade eftersom det blivit intressant att skapa modeller för att förutse hur till exempel aktiekurser påverkas av olika faktorer. Tack vare fysikernas matematikkunskaper gränsar deras arbetsområde till matematikernas.

Utbildning

Utbildning till fysiker kan ske via olika spår. Endera kan man välja att utbilda sig inom teknisk fysik eller också kan man välja den naturvetenskapliga vägen. Om man väljer teknisk fysik är det en civilingenjörsutbildning med inriktning mot teknisk fysik som gäller. Den är fem år lång och ges vid flera tekniska högskolor och universitet.

Fysikerutbildning via det naturvetenskapliga spåret finns vid flera av landets universitet. Det finns flera olika utbildningar, bland annat kandidat- och masterprogram i fysik. Kandidatprogrammen är tre år långa och masterprogrammen är påbyggnadsprogram som är två år långa.

Rekommenderat gymnasieprogram är i första hand Naturvetenskapsprogrammet samt Teknikprogrammet.

Framtidsutsikter

Fysikernas arbetsmarknad är bred och återfinns inom många branscher. Deras kompetens behövs inom bland annat industrin, energisektorn och finansvärlden. Sammantaget bedöms det vara liten konkurrens om jobben för utbildade fysiker.

De få individer som examineras får nästan undantagslöst kvalificerade arbeten och de flesta disputerar innan de lämnar akademin.

Arbetsplats

Fysikerna har en mycket bred arbetsmarknad. Efter genomgången fysikerutbildning har man fått omfattande kunskaper i bland annat matematik och fysik, men även datorprogrammering och vana vid och kunskaper i att hantera teoretiska modeller. Allt detta är mycket användbara kunskaper som vanligtvis är eftertraktade hos många arbetsgivare. Bland annat inom industrin och den ekonomiska sektorn, hos datakonsultföretag och inte minst inom energisektorn.

Visste du att... ?

... IG Nobelpriset har delats ut vid Harvard University (USA) årligen sedan år 1991. Namnet är en ordlek som kommer av engelskans "ignoble", som betyder oädel, och Nobel efter Alfred Nobel.

Pristagarna av 2019 IG Nobelpriset i Fysik är Patricia Yang, USA, m. fl., för studier kring hur och varför det australiska pungdjuret vombatens bajs är kubformat.
Källa: svt.se

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.