Osteopat
Spela filmen

Osteopat

Osteopati innebär att du använder händerna som redskap för att ställa diagnos och utföra behandling. En osteopat behandlar inte bara det område som gör ont utan försöker hitta de bakomliggande orsakerna till varför besvären har uppstått.

Genom att förbättra funktionen påverkas bland annat patientens cirkulation, det lymfatiska systemets funktion och nervsystemets tillstånd så att kroppens självläkning kan fungera bättre. Osteopatiska behandlingar sker utifrån varje persons individuella förutsättningar för att skapa det bästa möjliga utgångsläget för att främja hälsa och välmående.

Osteopater använder en bred repertoar av mjuka manuella tekniker för att förbättra kroppens olika funktioner. Innan behandlingens början är det viktigt att hitta orsaken till besvären, dvs ställa en diagnos. Osteopater kan också ge råd om träning/motion, kost, sömn och andra livsstilsfaktorer som påverkar hälsan.

Osteopater är tränade att behandla personer med olika typer av besvär. Det kan vara akuta besvär i samband med skador eller långvarig smärta orsakad av arbetsrelaterad stress och/eller överbelastning/förslitningsskador. Exempel är rygg- och nackbesvär, ischias, huvudvärk, migrän, yrsel, andnings- och matsmältningsproblem, premenstruella smärtor, sträckningar, muskel- och ledvärk, tennisarmbåge, idrottsskador, förslitningsskador och stressrelaterade besvär.

Utbildning

Dessa två utbildningar är de enda svenska utbildningar som är godkända av Svenska osteopatförbundet, Svenska osteopatförbundet, SOF:
OsteopatprogrammetSkandinaviska Osteopathögskolan i Göteborg
OsteopatutbildningStockholm College of Osteopathic Medicine.

Utbildningarna har än så länge inte statligt stöd utan finansieras uteslutande av privata studieavgifter. Ta gärna kontakt med skolorna direkt för mer information om deras program.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.