Idrottsmedicinare

Idrottsmedicinare

För att prestera på topp behövs god kunskap om hur kroppen fungerar, från cellnivå till hela kroppens funktion. Om du är intresserad av att arbeta med idrottsmedicinska frågor kan du utbilda dig till idrottsmedicinare.

Idrottsmedicin är ingen reglerad specialitet, men många ortopeder arbetar som idrottsläkare. Som psykolog kan du arbeta med idrottspsykologi. Även idrottsfysiologer och näringsfysiologer som forskat på kostråd till idrottsutövare kan räknas till yrkesgruppen idrottsmedicinare.

Idrottsfysiologer är experter på att planera träningsupplägg och instruera och leda individer och grupper i träning, oavsett om målet är förbättrad prestation i elitidrott eller ett hälsosammare liv. Idrottsfysiologer har kunskaper om såväl kropp och psykologi, som medicinsk kompetens inom träningsområdet.

Utbildning

Vilken utbildning som krävs eller önskas beror på exakt vad du arbetar med inom idrottsmedicin. På gymnasiet rekommenderas antingen utbildning på  Vård- och omsorgsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet.

Visste du att...?

... laserbehandlingar kan hjälpa mot smärta, ödem, inflammation, reumatiska besvär, idrottsskador och belastningsskador.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.