Kiropraktor

Kiropraktor

I Sverige hör yrket kiropraktor till de så kallade legitimationsyrken, där socialstyrelsen utfärdar legitimationer och det är förbjudet att arbeta utan en giltig legitimation.
Som kiropraktor är du specialist på ryggraden. De patienter som söker till dig har ont, de kan till exempel ha nackspärr eller ryggskott. Som kiropraktor arbetar du också med att förebygga återfall hos patienter genom individanpassade övningsprogram.

Ordet kiropraktik kommer från grekiskan och betyder fritt översatt ”att utföra för hand”. Kiropraktorn använder sina händer för att undersöka och behandla patienternas besvär. De vanligaste besvären som kiropraktorn behandlar är ryggont, huvudvärk, nackspärr och ischias, men även behandling av idrottsskador och arbetsrelaterade besvär är förekommande.

Kiropraktorn kartlägger patientens sjukdomshistoria, medicinering och eventuella andra pågående eller planerade behandlingar. Det är viktigt att sätta sig in i hela livssituationen, allt från arbete och fritidsaktiviteter till daglig aktivitetsnivå för att skapa sig en god helhetsbild av patienten.

Resultatet av undersökningen av patientens leder och muskler ihop med de svaren på frågorna som patienter ger resulterar i bästa fall i en diagnos, som sedan utgör en grund för en behandlingsplan. Vid behov bör kiropraktorn hänvisa till andra specialister inom sjukvården.

Utbildning

I Sverige finns kiropraktorutbildning vid Skandinaviska Kiropraktorhögskolan i Solna. Utbildningen är fem år och innehåller både teori och praktik. Efter examen kan man få legitimation som kiropraktor utfärdad av Socialstyrelsen.

Ca 200 av Sveriges drygt 800 legitimerade kiropraktorer är utbildade utomlands. 

Framtidsutsikter

Prognosen är balans för nyexaminerade om fem år. Regionala skillnaderna kommer att bestå och i vissa regioner kommer arbetsgivare ha svårt att hitta ny arbetskraft på grund av att det är relativt få som studerar till kiropraktor.

Ungefär 90% av kiropraktorerna är verksamma som egna företagare.

Arbetsplats

Majoriteten av yrkesutövarna är privata vårdgivare och lokala variationer i konkurrensnivå förekommer.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.