Dietist
Spela filmen

Dietist

Matens betydelse för att förebygga, lindra eller bota sjukdomar är en central fråga för dig som arbetar som dietist. Du arbetar utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet med målet att patienten ska få i sig rätt näring och ha en god livskvalitet efter de förutsättningar som finns. Dietist är ett hälso- och sjukvårdsyrke som i Sverige är ett av de så kallade Legitimationsyrken.

Nutritionsbehandling ingår som en viktig del i den medicinska behandlingen vid både akuta och kroniska sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom, diabetes, födoämnesallergi, cancer, njursjukdomar, mag-tarmsjukdomar, ätstörningar, undernäring och övervikt. Matvanorna har dessutom stor betydelse för att förebygga sjukdomar som exempelvis övervikt och fetma samt följdsjukdomar av dessa.

Dietisten ingår ofta i ett vårdteam med sjuksköterska och läkare, men arbetar också självständigt med utredning, behandling och uppföljning av näringsproblem. En viktig uppgift är att utbilda personal inom sjukvård, äldreomsorg och hemtjänst. De flesta är verksamma på sjukhus och vårdcentraler.

Utbildning

Dietister utbildas vid Göteborgs, Umeå och Uppsala universitet. Dietistprogrammet är en treårig yrkesutbildning som omfattar 180 hp. Kostvetenskap, dietetik och klinisk nutrition utgör utbildningens huvudområden.

Det finns också möjlighet att ta en masterexamen. Därefter kan du söka till forskarutbildning. Aktuell information om behörighetskrav finner du via respektive universitets webbsidor.

Bra grundläggande och förberedande utbildning kan du få på t ex gymnasiets Restaurang- och livsmedelsprogrammet eller Vård- och omsorgsprogrammet.

Passande grundläggande utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Framtidsutsikter

På fem års sikt är prognosen fortsatt liten konkurrens för dietister. Vi kan förvänta oss ett ökat fokus på förebyggande arbete inom hälsoområdet och en större medvetenhet om sambandet mellan kost och hälsa. De senaste åren har vi sett en större efterfrågan på dietister från primärvården.

Arbetsmarknaden för dietister kännetecknas av relativt små skillnader i hög- och lågkonjunktur.

Arbetsplats

En del dietister finns i team som arbetar med högspecialiserad sjukvård. Andra dietister arbetar inom områden som folkhälsa och friskvård, driver eget konsultföretag, privatpraktik eller på livsmedels- och nutritionsföretag med utveckling, försäljning och information om produkter.

Som dietist kan även du specialisera dig och bli t ex en barndietist och arbeta på en barnnutritionsavdelning.

Visste du att...?

... ca 70% av jordens vuxna befolkning är laktosintoleranta? De flesta barn tål laktos till fem års ålder. I några länder, däribland i Sverige, har många invånare en mutation som gör att man kan konsumera mjölk och andra produkter som innehåller laktos, även i vuxen ålder.

Laktosintolerans betyder att man saknar eller har för lite av en speciell enzym, som ansvarar för att bryta ner mjölksocker, i sina tarmar.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.