Informatör
Spela filmen

Informatör

Informatören arbetar med att på olika sätt föra ut företags, myndigheters eller organisationers budskap. Det är ett arbete med många olika inriktningar. Arbetet kan handla om att undersöka marknaden, analysera informationsbehovet eller att ge råd inom området. Informatören är specialist på att planera, utforma, sprida, utvärdera och förvalta information.

Informatören måste kunna bygga upp ett förtroende genom att förvalta och utveckla informationsfrågorna. Det är viktigt att vara tydlig i sin kommunikation och kunna fånga verksamhetens vision och mål.

Informatören kan till exempel arbeta med att via personaltidningen eller intranätet informera de anställda om vad som händer i ett företag eller en myndighet. De kan också arbeta med externa informationsinsatser för att berätta för barnfamiljer om cykelhjälmslagen. Ytterligare ett exempel på en arbetsuppgift är att nå ut med information om hur sopsorteringen fungerar i en kommun.

Exakt hur arbetsuppgifterna ser ut beror mycket på var informatören arbetar. Det kan variera med hur stor organisationen eller företaget är, om man är ideell eller kommersiell, om arbetsgivaren arbetar internationellt eller enbart i Sverige.

Informatören måste ha förmåga att välja rätt kanal och rätt tidpunkt för att kommunicera med olika målgrupper. I arbetet ingår ofta att utvärdera insatserna för att ta reda på om kommunikationen lyckats. Det kan också handla om att ge råd till kollegor i informationsfrågor eller att undersöka marknaden och analysera omvärlden.

Interninformatören ansvarar för informationen inom ett företag eller en organisation. I detta arbete är till exempel interna nyhetsbrev, intranät och personaltidningar vanliga kanaler.

Informatören kan också arbeta med extern information, där du vänder sig direkt till kunder, kommuninnevånare eller massmedier. Att hålla goda kontakter med massmedierna är en mycket viktig arbetsuppgift för många informatörer.

Utbildning

Informatörsutbildningen ges vid flera högskolor på program för medie- och kommunikationsvetenskap under 3-4 år. Du kan också kombinera fristående kurser i kommunikationsämnen till en kandidat- eller magisterexamen med medie- och kommunikationsvetenskap som huvudämne.

För studier vid högskolan krävs grundläggande behörighet för högskolestudier. För programmen för information/kommunikation krävs också särskild behörighet, ofta i svenska och engelska. Det finns också utbildningar inom information vid fristående skolor och institut.

Utbildning i teknikinformation kan ges som enskilda kurser inom högskolan på olika platser i landet. Även Yrkeshögskolan kan ha utbildningar inom området. Om du vill jobba inom politik och samhälle är det värdefullt om du förutom kunskaper om kommunikation också har studerat statsvetenskap, nationalekonomi, sociologi och liknande ämnen.

Bra grundläggande utbildning får du på bl a gymnasieskolans Samhällsvetenskapsprogrammet.

Framtidsutsikter

Det finns ett överskott av arbetssökande inom informatörsyrket. Konkurrensen har hårdnat på arbetsmarknaden som helhet och väntas bestå under det kommande året. Även på 5-10 års sikt förväntas antalet som söker arbete som informatör överstiga arbetsgivarnas rekryteringsbehov. Det är med andra ord ganska stor konkurrens om jobben för informatörer.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.