Tullinformatör

Tullinformatör

Som Tullinformatör arbetar man förebyggande för att underlätta en smidig och effektiv tullhantering.

Tullverkets kärnverksamhet är indelad i två avdelningar, Effektiv handel och Brottsbekämpning. Effektiv handel ansvarar för att rätt tull och andra avgifter tas ut för de varor som förs in och ut ur Sverige, samt för kontrollen av att in- och utförselreglerna följs.

Tullverkets kundtjänst heter TullSvar. Som Tullinformatör i TullSvar är man Tullverkets "ansikte utåt", man har många kontakter mot externa kunder, då man som tullinformatör svarar på frågor både från Myndigheter, företag och från privatpersoner via telefon och e-post.

Tullinformatörens huvudsakliga arbetsuppgifter är:

  • besvara frågor via telefon och e-post från Myndigheter, organisationer, företag och privatpersoner
  • utveckla och kvalitetssäkra svar utifrån de frågor som ställs
  • aktivt vägleda kunderna så att de får svar på sina frågor
  • samarbeta med sakkunniga inom olika områden i Tullverket för att kunna besvara kundernas frågor samt bibehålla och fördjupa sina egna kunskaper inom diverse olika områden
  • aktivt delta i utveckling och förbättringar av arbetsmetoder inom TullSvar


Som Tullinformatör inom TullSvar samarbetar man mycket med andra delar av Tullverket, för att få fram information.

Arbetstiden är schemalagd. Resor i tjänsten med övernattningar på annan ort kan förekomma.

Utbildning

Slutbetyg/examensbevis från gymnasiet med godkända betyg i Matematik B, Svenska B och Engelska B eller motsvarande nya kurser Matematik 2, Svenska 2 och Engelska 6

Avslutad Yrkeshögskoleutbildning alternativt studier om minst 60 yhpoäng / 90 högskolepoäng med inriktning inom spedition, logistik kombinerat med erfarenhet av arbete med tullfrågor, t ex genom arbete inom speditionsbranschen eller i Tullverket alternativt minst 5 års dokumenterad erfarenhet av arbete med tullfrågor, t ex genom arbete inom speditionsbranschen eller i Tullverket.

Svenskt B-körkort.

Som nyanställd tullinformatör genomgår man under de första månaderna en grundutbildning där teori varvas med praktik. Det är vanligt med ca 7 månader med s.k aspirantanställning som därefter övergår i tillsvidareanställning, om inget annat avtalats.

De som söker jobb som tullinformatörer drogtestas och måste också lämna in ett utdrag från polisens brotts- och belastningsregister (PBR-utdrag).

Meriterande är om man har:

  • erfarenhet av kundkontakter
  • kunskap inom livsmedel, kemi och/eller mekanik
  • kunskaper i ett tredje språk, utöver svenska och engelska
  • erfarenhet av arbete inom logistik och/eller service
  • erfarenhet av arbete med inriktning mot information och/eller kommunikation

Personliga egenskaper

Arbetet som tullinformatör kombinerar repetitiva inslag med ständigt nya frågeställningar och situationer vilket innebär att man behöver vara både tålmodig, flexibel och ha lösningsfokuserat förhållningssätt. För övrigt behöver man ha mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift, både på svenska och engelska samt ha god datorvana och förmågan att självständigt använda grundläggande program i Microsoft Officepaketet.

    Personliga egenskaper som är bra att ha för att trivas och lyckas med yrkesrollen är också att man är samarbetsvillig, stresstålig, tålmodig, kundorienterad, kommunikativ, ha en mycket hög känsla för service och förmåga att sätta kunden i centrum och då med ett bra kundbemötande samt att man måste ha hög säkerhets- och sekretessmedvetenhet.

    För övrigt behöver man vara en flexibel och stabil som person som har förmågan att självständigt driva sina ärenden. Det är viktigt att ha ett prestigelöst förhållningssätt och våga be sina kollegor om hjälp och själv också dela med sig av sina kunskaper. Vidare krävs det förmåga att fatta beslut under tidspress och hantera hög arbetsbelastning. 

    Arbetsplats

    Tullinformatör är en yrkesroll inom Tullverket, som är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor in och ut ur Sverige och bidrar till ett säkert samhälle och konkurrensneutral handel.

    Övrigt

    Rekryteringsmyndigheten testar alla sökande till totalförsvaret, polisen, tullen, samtliga inom räddningstjänsten. 

    Man kan kontakta Rekryteringsmyndigheten med sina frågor om medicinska hinder för att arbeta inom dessa yrken. 

    Visa mer
    Visa mindre

      Få hjälp att hitta rätt utbildning

      Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


      Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

      MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

      Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
      Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
      OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.