Djurvårdare vid djurpark
Spela filmen

Djurvårdare vid djurpark

Som djurvårdare i djurpark ser man till att djuren får sin dagliga skötsel. Djurvårdaren är också den som märker om ett djur börjar bli sjukt. Djurvårdaren utfodrar och vattnar djuren samt håller rent i burar, hägn, akvarier, terrarier, stallar och andra utrymmen.

Man vårdar sjuka djur men håller framförallt ett öga på djurens hälsa för att förebygga sjukdom och kallar på veterinär om så behövs. Djurvårdaren ger också nyfödda ungar den skötsel de behöver. Man deltar även i arbetet med att föda upp och sköta djur som är utrotningshotade.

Arbetet kan vara tungt, särskilt skötseln av större djur, som äter stora mängder foder och producerar mycket gödsel. Stora delar av arbetet görs med hjälp av skottkärra, hink, grep och skyffel. På djurparker som sträcker sig över stora ytor är det vanligt att djurvårdaren transporterar foder och gödsel med hjälp av traktor.

Djurvårdare behöver känna till regler för djurskydd, till exempel för att kunna göra inhägnader som är godkända. Man ska också ha kunskap i etologi, läran om djurens beteende.

Det kan ingå i djurvårdarens arbetsuppgifter att avliva djur, till exempel när man bedömer att skadade djur som hittats av privatpersoner inte kan räddas. Det förekommer också att man föder upp djur, till exempel kaniner, som används som foder åt rovdjur.

Utbildning

Grundutbildning för djurvårdare ges på gymnasiets Naturbruksprogrammet, inriktning Djur.

Varje djurpark har sin egen profilering med specifika krav på vad man ska kunna. För den som vill skaffa sig fördjupade kunskaper om djurs beteende och samspelet mellan människa och djur finns en utbildning med namnet Etologi- och djurskyddsprogrammet som är tre år lång vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

D9
Grundkurs i läkemedelshantering (GKLH). Det är i första hand anställda inom djursjukvården som behöver GKLH. Djurvårdare ger ej läkemedel.

Framtidsutsikter

Behovet av personal vid djurparker varierar med årstiderna och är störst under sommarhalvåret.

Visste du att... ?

... elefanter är "höger"- eller "vänstersnabblade" och aporna "höger" eller "vänstersvansade", dvs de rör snabel eller svans åt ena hållet mycket smidigare än åt det motsatta, förklaringen är densamma som för höger- respektive vänsterhänta människor - det är medfött och skillnader ligger i var vissa "styr-centra" i hjärnan är placerade.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.