VVS-montör
Spela filmen

VVS-montör

En VVS-montör installerar, reparerar och utför service på rör och annan utrustning för värme, vatten & sanitet i bostadshus och andra lokaler som sjukhus, affärshus och kontorslokaler. VVS-montör kallades tidigare för rörmokare eller rörläggare.

Som VVS-montör installerar du anläggningar för värme, vatten och avlopp Vid installationer i nybyggen arbetar du efter ritningar och tekniska beskrivningar. Du arbetar också med att installera och reparera pumpar, varmvattenberedare och styr- och reglerutrustning.

Som VVS-montör kan du arbeta med service, ombyggnad eller nybyggnation. Om du arbetar med service har du en servicebil med de verktyg du behöver för att utföra jobbet. En VVS-montör som jobbar med service är oftast ensam på arbetsplatsen, till skillnad från de VVS-montörer som arbetar på ett bygge. De är med från början och bygger från grunden och får oftast jobba ihop med flera andra arbetsgrupper som t.ex. snickare och målare.

Oavsett var och hur arbetsuppgifterna genomförs måste en VVS-montör arbeta både med hjärna och händer. Yrket är ett traditionellt hantverk som förnyats med ny teknik. Nu finns ofta komplicerade datorstyrningar av värme- och kylanläggningar.

I dag finns flera olika typer av material som används inom VVS. Det kan vara järn, koppar eller plast i de rördelar man använder. Därför måste du kunna arbeta med alla typer av material och på vissa arbetsplatser krävs det även att en VVS-montör kan svetsa, så det får du lära dig under din utbildning.

Utbildning

Det finns tre vägar att utbilda sig till VVS-montör – antingen gymnasievägen, vuxenutbildningsvägen eller företagslärlingsvägen.

Gymnasievägen
VVS-installatörer utbildas inom gymnasieskolan på VVS- och fastighetsprogrammet, inriktning VVS. Efter utbildningen på gymnasiet söker man anställning som lärling i ett företag. Efter cirka två år som lärling avlägger man branschprov för att bli branschcertifierad VVS-installatör.

Efter gymnasial utbildning börjar lärlingstid: oftast ingår fyra lärlings-perioder om 850 timmar, totalt 3400 timmar. Efter lärlingstid avlägger du ett branschprov för att bli certifierad VVS-montör.

Vuxenutbildningsvägen
Vuxenutbildningen kan ibland erbjuda möjlighet att läsa yrkespaket som på sätt och vis motsvarar den gymnasiala utbildningen. Det kan också finnas möjlighet att få hela utbildningen genom lärlingsanställning i företag.

Företagslärlingsvägen
För att gå företagslärlingsvägen behöver man hitta ett företag som är villigt att åta sig utbildningsansvar och som är anslutet till kollektivavtal. Under sin lärlingstid kompletterar man med gymnasiebetyg i matte, svenska och engelska, om man inte redan har godkända gymnasiebetyg i dessa ämnen.

OBS! Efter fullgjord lärlingstid måste man göra ett branchprov för att få ut ett Yrkesbevis, först därefter har man rätt till full lön.

Personliga egenskaper

Förutom att kunna behärska den nya tekniken måste en VVS-montör kunna läsa ritningar och även tänka kreativt för att hitta de bästa lösningarna. Och givetvis även vara händig och praktiskt lagd.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.