Trafiklärare

Trafiklärare

Trafiklärare undervisar elever som studerar för att kunna ta körkort för personbil, motorcykel, buss, lastbil och släpfordon. Den teoretiska undervisningen sker oftast i grupp. Den praktiska delen av undervisningen består av körlektioner.

Som trafiklärare måste du vara ett föredöme i trafiken och utbilda elever till att också bli det.

Trafiklärare kallas också ofta för bilskollärare eller för körskolelärare.

Det finns många skäl att utbilda sig till trafiklärare:

  • Du får möjlighet att ge individuell undervisning, vilket ger möjligheter att anpassa utbildningen till varje individs förutsättningar
  • Du får möjlighet att arbeta med en viktig hälsofråga, nämligen trafiksäkerhet, och att påverka blivande bilister i positiv riktning
  • Du ser konkret resultat av ditt arbete och får dela elevernas glädje efter godkänt körprov och ibland stötta elever som underkänts
  • Du får ett brett kontaktnät

Utbildning

För att bli trafiklärare studerar man på Yrkeshögskolan.

Efter genomgången utbildning har man möjlighet att ansöka hos Transportstyrelsen om godkännande som trafiklärare.

Ett vanligt krav är att man har gymnasiekompetens och B-körkort. På vissa gymnasiala utbildningar kan man få hjälp med att skaffa körkort, speciellt på Fordons- och transportprogrammet.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden för trafiklärare är god och du har stora möjligheter att få arbete direkt efter utbildningen. En färdigutbildad trafiklärare kan senare vidareutbilda sig till utbildningsledare, riskutbildare, lärare för tyngre behörigheter eller för mc / moped.

Personliga egenskaper

Du kommer att möta människor i olika åldrar och med olika bakgrund, vilket gör att du även behöver vara en god pedagog och ha förmåga att bemöta olika typer av individer.

Trafikskoleelever kan vara nervösa under körlektionerna, och det ställer speciella krav på dig som lärare: Du måste ha elevens förtroende och ha förmåga att ge stöd under körningen.

Arbetsplats

Det är inte alla trafiklärare som är anställda med månadslön, man kan även jobba på "timmar". Har man kompetens att utbilda till fler körkortsbehörigheter än endast B-körkort har man större möjlighet till anställning och ofta kan också få högre lön.

Visste du att... ?

... på de stora svenska vägarna, som ägs av Trafikverket, finns det ca 1 600 övervaknings- och fartkameror utplacerade.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.