Trafikinformatör
Spela filmen

Trafikinformatör

Trafikinformatör är ett varierande arbete med goda utvecklingsmöjligheter.

Trafikinformatörens arbete består av att informera resenären om tågläge främst via högtalare och skyltar samt via webb. För att kunna leverera en god och tillförlitlig information krävs ett gott samarbete med de övriga funktionerna på arbetsplatsen och även med järnvägsföretagen. Från dessa samlar trafikinformatören in information om spårändringar, förseningar, inställningar och andra fel som exempelvis fordonsproblem eller ett kontaktledningsfel.

Arbetet som trafikinformatör är väldigt varierande beroende på hur tågtrafiken framförs, i ett normalt läge eller i ett stört läge. Att arbeta som trafikinformatör är stimulerande, den ena dagen är aldrig lik den andra och inom trafikledningsbranschen finns alltid något nytt att lära sig.

Utbildning

Gymnasiekompetens, samt godkänd internutbildning (3 mån)

En bra grund är gymnasiets Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning Medier, information och kommunikation.

Erfarenhet av att arbeta med information eller kommunikation i en datoriserad övervakningsmiljö och av arbete med information eller kommunikation inom kollektivtrafik eller järnväg bedöms som meriterande. Det är även meriterande med erfarenhet av skiftarbete.

Personliga egenskaper

Viktiga egenskaper för en trafikinformatör är att vara kundinriktad, stresstålig och tålmodig.

I arbetet som trafikinformatör krävs att man har en god initiativförmåga, samarbetsförmåga och en god språklig förmåga samt förmåga att kunna analysera och beräkna tågläge. Det är också viktigt att vara tydlig vid framförandet av information och att i utropen jobba med mikrofonteknik på ett sådant sätt att kunderna har god möjlighet att ta del av informationen.

Visste du att... ?

... på de stora svenska vägarna, som ägs av Trafikverket, finns det ca 1 600 övervaknings- och fartkameror utplacerade.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.