Trafikingenjör
Spela filmen

Trafikingenjör

Som trafikingenjör arbetar du med ärenden som rör trafiklagstiftning, framkomlighet och trafikmiljö. Du handlägger och beslutar i sådana ärenden och samverkar med bland annat polis och länsstyrelse.

Arbetet som trafikingenjör handlar om att leda trafikanterna rätt och underlätta deras resa. I arbetet ingår även att göra trafikmiljön längs vägarna säkrare och mer informativ. Trafikingenjören sköter också beställningar av vägmärken och deltar i olika utvecklingsgrupper.

Jobbet som trafikingenjör är väldigt varierande, den ena dagen är aldrig den andra lik. Det viktigaste är att se till att arbetet flyter på och försöka hålla alla bollar i luften i styr. Den ena dagen kan du sitta hela dagen och skriva beslut, där du gör en bedömning utifrån trafiklagstiftningen och skriver remissvar till länsstyrelsen. En annan dag kan gå åt till att ta hand om akuta problem, som driftledare eller allmänheten har påpekat, och att förbereda ärenden genom att rita upp framtida vägmärken och ta in prisuppgifter.

Utbildning

Det finns inte några strikta bestämmelser kring vilken utbildning som krävs, men rekommenderad utbildningsbakgrund består av en Högskoleutbildning inom trafikteknik, 180 högskolepoäng.

Erfarenhet av liknande arbete är meriterande.

Bra grundläggande utbildning är Teknikprogrammet.

Passande utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Personliga egenskaper

Viktiga egenskaper för att kunna jobba som trafikingenjör är att man är lyhörd och förstår trafikanterna känner för trafiken och trafikmiljön. Andra egenskaper är, uppmärksamhet, att förstå andras problem, problemlösare, initiativ- och beslutsförmåga.

Visste du att... ?

... på de stora svenska vägarna, som ägs av Trafikverket, finns det ca 1 600 övervaknings- och fartkameror utplacerade.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.