Solcellsmontör
Spela filmen

Solcellsmontör

Framtidens byggnader bör helst vara självförsörjande på energi och samtidigt vara miljöanpassade. Solcellsmontör, Solcellstekniker eller solcellsprojektör är olika benämningar på en person som arbetar med montering eller projektering av en solcellsanläggning. 

Yrkesnamnen kan variera, du kan till exempel arbeta som ingenjör inom VVS och energi med 3D CAD, BIM och solenergikompetens. En solcellsmontör behöver ha breda praktiska och teoretiska kunskaper inom energiområdet, samt mycket god teknisk allmänbildning och datorvana. All tidigare utbildning och erfarenhet från energi- eller VVS- branschen är en stor fördel om du ska utbilda dig till solcellsmontör, solcellstekniker eller solcellsprojektör. 

Som ingenjör inom VVS och energi med 3D CAD, BIM och solenergikompetens ingår det i arbetsuppgifterna att projektera solvärmesystem och hjälpa el- och takkonstruktörer att projektera solcellssystem. Du utformar ritningar och tekniska underlag för VVS-system och hjälper till att konstruera dessa med hjälp av de senaste inom 3D CAD-teknik.

Förutom att arbeta med konstruktion av VVS-system, klimatanalyser, energistrategier, utredningar, besiktningar, miljöklassning av byggnader, teknisk fastighetsförvaltning och energieffektivisering, har du också spetskompetens inom solenergi.

Som solcellsmontör eller solcellstekniker handlar det ofta om ett mer praktiskt arbete där du monterar och installerar en solcellsanläggning.

Utbildning

Relevanta utbildningar finns inom yrkeshögskolan.

Bra förberedande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program, i första hand på Teknikprogrammet, El- och energiprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet.

Framtidsutsikter

Det råder stor brist på utbildad personal som kan planera för effektiv värme, ventilation och sanitet (VVS) i nya fastigheter och arbetsgivarna har problem att hitta nya medarbetare som har rätt kompetens.

Med kunskaper i energieffektiv VVS-projektering kommer du att vara högt efterfrågad pga att företagen har behov av att anställa mångdubbelt fler med denna kompetens än vad som utbildas i Sverige.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.