Projekteringsledare

Projekteringsledare

Projekteringsledare är en arbetstitel som beskriver en arbetsledare och kan t ex ha grundutbildning till Byggnadsingenjör, Högskoleingenjör eller Civilingenjör.

Som projekteringsledare, som också ofta kallas för projektutvecklare, är man en nyckelperson för framgången i de projekt som företaget har under utveckling, och som har omväxlande arbetsuppgifter där man arbetar nära produktionen och nära företagets kunder.

Projekteringsledare har övergripande ansvar och följer projekten hela vägen från idé och ställningstagande om inköp till färdiga handlingar. Under projektets framskridande är det projekteringsledarens ansvar att analysera markförhållanden och tekniska lösningar gällande projektets alla delar, som t.ex kan inkludera uppbyggnad av marken, och att definiera, bedöma och ekonomiskt prissätta för projektet nödvändiga åtgärder.

Utbildning

Många personer som jobbar inom det här yrket har en akademisk utbildning, det vill säga har läst på högskola eller på ett universitet. Som regel, krävs det - som lägst - kandidatexamen, som kräver minst 3 års studier på högskolenivå på heltid.

Grundläggande gymnasieutbildning finns på Teknikprogrammet.

Passande utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Personliga egenskaper

För att lyckas i rollen som projekteringsledare / projektutvecklare är det viktigt att man är engagerad, ansvarstagande och har förmågan att prioritera effektivt för att hålla deadlines och nå uppsatta projektmål. Man behöver också ha starkt affärsfokus och förmågan att styra och motivera konsulter att arbeta tillsammans och sträva mot samma mål. 

Projekteringsledare behöver ha stort intresse för olika tekniska lösningar och mycket god samarbetsförmåga samt välutvecklad förmåga att ta initiativ och självständigt fatta beslut. Det är också viktigt att man är kommunikativ, tydlig och har förmågan att bygga goda relationer både internt och externt.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.