Professionell idrottsutövare

Professionell idrottsutövare

Är du extremt talangfull i en idrott och dessutom är envis utöver det vanliga har du kanske möjlighet att försörja dig som professionell idrottsutövare. Professionella idrottsmän och kvinnor tävlar i olika idrotter, som medlemmar i lag eller individuellt och får betalt för sitt idrottande.

Som professionell idrottare har man ofta en talang utöver det vanliga som innebär att man kan försörja sig på att träna och tävla inom sin idrott. Målet för en professionell idrottare är att bli bäst inom sin idrott och man har sannolikt utövat sin sport sedan barn och har genom hård träning utvecklat sin talang. Man kan vara professionell idrottare både inom lagidrotter eller som individuell idrottsutövare.

I Sverige förekommer heltidsproffs nästan bara inom hockey, fotboll, handboll, bandy och basket på grund av att dessa idrotter har resurserna som krävs för att kunna ge möjlighet att idrotta på en proffsnivå. Professionella idrottare förekommer i många andra idrotter som till exempel golf, bordtennis, tennis, skidor och motorsport men i dessa sporter är det vanligare att en idrottare försörjs genom sponsorer.

Arbetsuppgifter för en professionell idrottare är förutom själva sportutövandet med träning och tävlingar att ställa upp i reklamsammanhang för sina sponsorer samt att verka som föredöme för till exempel föreningens ungdomslag.

En stor del av tiden för en professionell idrottare går åt till träning. En elitidrottare tränar många timmar om dagen och tävlingar förekommer på obekväm arbetstid på kvällar och helger. Det är vanligt för idrottare att resa mycket, till tävlingar och träningsläger. Som professionell idrottare måste man också vara beredd på att flytta till annan ort om karriären kräver det.

Det är viktigt att komma ihåg att yrket är krävande både fysiskt och mentalt. Det ingår i arbetsuppgiften att kunna hantera offentlig kritik, media, konkurrens, skador och pressen på att prestera.

Professionella idrottare har ofta rådgivare eller så kallade managers som hanterar de ekonomiska och juridiska aspekterna av yrket. Oftast är anställningsvillkoren sämre för professionella idrottare än för andra yrken och ett kontrakt är inte stensäkert utan kan ibland brytas av olika anledningar.

Utbildning

Det finns inga krav på vilken utbildning man måste ha för att kunna "jobba som idrottsproffs". På gymnasiet kan man läsa på ett valfritt program i kombination med NIU, nationellt erkänd idrottsutbildning eller läsa på RIG, riksidrottsgymnasiet.

Visste du att... ?

.. många elitsimmare har dubbla badmössor. Det gör de oftast för att hålla simglasögonen på plats. De sätter på sig glasögonen efter att de tagit på sig "första mössan" och det gör att glasögonen sitter bättre, framförallt vid starten och vid vändningar.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.