Idrottslärare

Idrottslärare

Att vara idrottslärare är ett yrke som många upplever som engagerande, stimulerande och omväxlande, men också fysiskt och psykiskt krävande.

Med utbildning till idrottslärare kan du också arbeta som instruktör och tränare inom idrottsrörelsen eller i kommunal idrottsverksamhet och friskvård. I ämnet idrott undervisas eleverna i att utvecklas inom både lagidrotter och individuella idrotter, samt genom andra motoriska och fysiska aktiviteter. I de tidigaste årskurserna är övningarna mer i form av lek, i senare årskurser kommer mer av teknik- och taktikträning in.

Syftet med idrott i skolan är också att väcka intresse för fysisk träning och stimulera eleverna att fortsätta med regelbunden träning efter skoltiden. Idrottsläraren undervisar om hur viktig fysisk träning är för hälsan och hur eleverna kan förebygga framtida arbetsskador. 

Utbildning

För att arbeta som idrottslärare utbildar du dig på lärarprogrammet inom universitet och högskolor. I första hand utbildas ämneslärare i idrott och hälsa inom Ämneslärarprogrammet. Du kan även studera kompletterande pedagogisk utbildning (KPU) där du väljer ämneslärare inom idrott och hälsa. För att ha goda chanser att antas till KPU bör du ha behörighet i fler än ett undervisningsämne.

Det går även att studera grundlärarprogrammet och välja idrott och hälsa som profil, med möjlighet att bygga på med ytterligare studier i idrott och hälsa för utökad behörighet i åk 7-9 på grundskolan eller i gymnasieskolan.

Med 90 högskolepoäng i Idrott och hälsa i en lärarexamen eller som utökad behörighet, är man via lärarlegitimationen behörig att undervisa i ämnet från årskurs 1 i grundskolan till och med gymnasiet.

Bra grundutbildning finns på gymnasiets Barn- och fritidsprogrammet eller Samhällsvetenskapsprogrammet.

Arbetsplats

Idrottslärare undervisar i ämnet idrott och hälsa i grundskolan och gymnasieskolan. Idrottslärare kan också undervisa vid idrottsgymnasier inom en speciell idrottsgren, i särskola, i folkhögskola och på lärarutbildningarna vid universitet och högskolor.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.