Notarie
Spela filmen

Notarie

Notarie är inget, i traditionell bemärkelse, yrke. Notarie är en betald del av en tjänstemannautbildning som man kan antas till efter att ha avlagt en fullständig juristexamen.

Som notarie på domstol arbetar man med många intressanta och utmanande uppgifter. Notarier gör rättsutredningar, upprättar förslag till domar och beslut samt för protokoll vid förhandlingar. Efter en tids tjänstgöring får man själv handlägga vissa mål och ärenden. Notarier kan också få leda förhandlingar i rollen som rättens ordförande.

Om du arbetar en tid som notarie på en förvaltningsmyndighet, till exempel på Migrationsverket eller på Åklagarmyndigheten får du god inblick även i andra rättsområden. Uppgifterna där kan handla om att göra rättsutredningar, att arbeta med normtillämpning, att bereda och föredra ärenden. Uppgifterna varierar naturligtvis beroende på var du tjänstgör.

En notarieanställning är inget vanligt jobb. Det praktiska arbetet varvas med både obligatoriska och frivilliga utbildningar. Du har hela tiden en handledare som stöttar och utvärderar din utveckling. Du arbetar naturligtvis också i tätt samarbete med andra kollegor på din arbetsplats.

Förutom att du får en bred erfarenhet av verksamheten på den domstol och den förvaltningsmyndighet där du arbetar får du en bra förståelse för hela rättskedjan. Du har många kontakter även utanför den arbetsplats där du tjänstgör.

Att vara notarie är ett ansvarsfullt arbete som påverkar enskilda människor och samhället i stort. Sveriges Domstolar bidrar till att upprätthålla rättssäkerheten och är därmed en grundbult i vårt demokratiska statsskick. Som notarie blir du en del av det.

Notarietjänstgöringen regleras i Notarieförordningen (1990:469).

Utbildning

För att få jobb som Notarie i Sverige måste man i grunden vara jurist.

Juristprogrammet på högskolor/universitet motsvarar 4,5 års studier på heltid. Juristprogrammen som ges på de olika lärosätena leder till en juristexamen som är en yrkesexamen och utbildningar på juristprogrammet på olika lärosäten ska betraktas som likvärdiga. Juristutbildningens upplägg kan dock skilja sig mellan de olika universitet.

En bra grundutbildning får du på gymnasiets Ekonomiprogrammet, inriktning Juridik, Samhällsvetenskapsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap och Samhälle.

Efter att ha läst på juristprogrammet i 4,5 år och tagit juristexamen kan man ansöka man om att bli anställd som notarie, oftast i en tingsrätt eller förvaltningsrätt. Som notarie får man arbeta med lite enklare arbetsuppgifter i domstolen under två år. När notarietiden är slut kan man sedan söka anställning som Fiskal.

Övrigt

De lagfarna domare som arbetar vid domstolar kan ha många olika titlar. Några av dem är:

  • Rådman - domare i tingsrätt / förvaltningsrätt
  • Chefsrådman - rådman som är chef för en avdelning på en tingsrätt / förvaltningsrätt
  • Lagman - chef för tingsrätt / förvaltningsrätt
  • Hovrätts- / kammarrättsråd - domare i hovrätt / kammarrätt
  • Hovrätts- / kammarrättslagman - domare som är chef för en avdelning på en hovrätt / kammarrätt
  • Hovrätts- / kammarrättspresident - chef för hovrätt / kammarrätt
  • Justitieråd - domare i Högsta domstolen / Högsta förvaltningsdomstolen

Det finns också fiskal eller assessor som inte är ordinarie domare i domstolarna samt notarier. I den dömande verksamheten deltar även nämndemän.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.