Åklagare
Spela filmen

Åklagare

Som åklagare har du tre huvuduppgifter. Tillsammans med polisen utreder du brott, beslutar om att åtala eller inte åtala den som är misstänkt för brottet och uppträder inför domstol.

Genom förundersökningen försöker du få fram vem som kan misstänkas ha gjort brottet och om det finns tillräckliga bevis för förundersökning. Är det mer komplicerade fall är det du som åklagare som leder förundersökningen. Som undersökningsledare avgör du vilka misstankar som ska utredas närmare och hur utredningen ska göras. Du ska ta hänsyn till alla omständigheter, både det som talar för den misstänkte och det som talar mot honom. Om det är särskilt svårbedömda bevisfrågor kan du själv delta i förhören tillsammans med polisen.

När förundersökningen är färdig bedömer åklagaren om det finns tillräckliga bevis för att väcka åtal i domstol. Är det ett mindre allvarligt brott och den misstänkte erkänner kan åklagaren själv döma till böter, så kallat strafföreläggande. Då blir det ingen rättegång i domstolen.

De flesta åklagare arbetar med alla slags brottmål men det finns åklagare som är specialiserade på till exempel ekonomiska brott eller relationsbrott. Arbetstitel som en åklagare kan ha är ex. kammaråklagare.

Karriärmöjlighet för åklagare består främst i att kunna bli chefsåklagare.

Utbildning

Åklagare i Sverige är i grunden Jurister. Om man uppfyller de formella kraven: jur.kandexamen eller juristexamen, tingsmeritering, vilket betyder att man har genomgått notarietjänstgöring vid tingsrätt eller förvaltningsrätt, och om man är svensk medborgare, kan man söka till Åklagarmyndighetens aspirantutbildning.

Juristprogrammet på högskolor/universitet motsvarar 4,5 års studier på heltid. Juristprogrammen som ges på de olika lärosätena leder till en juristexamen som är en yrkesexamen och utbildningar på juristprogrammet på olika lärosäten ska betraktas som likvärdiga. Juristutbildningens upplägg kan dock skilja sig mellan de olika universitet.

En bra grundutbildning får du på gymnasiets Ekonomiprogrammet, inriktning Juridik, Samhällsvetenskapsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap och Samhälle.

Övrigt

MBL - Medbestämmandelagen - som reglerar den kollektiva arbetsrätten, vars namn syftar på lagens målsättning om att främja arbetstagarens medbestämmande över arbetsvillkor och företagsledning.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.