Ingenjör inom maskinteknik

Ingenjör inom maskinteknik

Rätt sak på rätt plats i rätt ögonblick är viktigt för maskiningenjören. Det gäller hela kedjan från ritning och prototyp till test och produktion. En maskiningenjör kan arbeta med allt från konstruktion av maskiner till service och underhåll i produktionen på ett företag.

Konstruktörer inom maskinteknik konstruerar och utvecklar mekaniska produkter, allt ifrån bilmotorer till hela produktionsanläggningar i industrin. Det är maskiningenjörens uppgift att beräkna hållfasthet och hur mycket material som kommer att behövas. Konstruktörer arbetar ofta nära den som ska använda den färdiga produkten och tar hänsyn till användarvänlighet och ergonomi. Ritningarna görs med hjälp av datorstöd, CAD. Ofta arbetar konstruktören inom olika projekt, som specialist eller projektledare.

Produktionsingenjören eller driftsingenjören är ansvarig för hela produktionen eller tillverkningen av en detalj. Planeringen börjar i god tid för att produktionen ska hållas inom de ramar för tid och kostnad som bestämts. Produktionsingenjören kan också kallas logistiker och arbetar med att optimera alla flöden av varor, tjänster och/eller information inom en verksamhet.

När en produkt är färdig är det serviceingenjören som oftast är ansvarig för installation och underhåll. Uppföljning av leveransen i form av utbildning och service kan också vara serviceingenjörens arbetsuppgifter. Kunden kan behöva råd om hur produkten bäst ska skötas och underhållas och serviceingenjören står till tjänst med den informationen.

Utbildning

Utbildningskraven varierar beroende på befattning och företag. Ett minimum är oftast ingenjörsexamen på högskolenivå.

För att bli högskoleingenjör krävs tre års heltidsstudier. Ofta krävs civilingenjörsutbildning, en utbildning som är fem år lång. Utbildning till maskiningenjör finns på flera orter i landet. 

Förberedande utbildning finns på gymnasiet, bl a på Teknikprogrammet eller inom yrkeshögskolan.

Arbetsplats

Maskiningenjörer finns i många olika företag, men en stor bransch är verkstadsindustrin.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.