Elkonstruktör

Elkonstruktör

Är du intresserad av modern teknik och smarta lösningar? Gillar du tanken på att väcka liv i en hel byggnad, skapa förutsättningar för värme, ljus och kontakt mellan människor, då kan yrket Elkonstruktör vara helt rätt yrke för dig!

Som Elkonstruktör gör man ritningarna för all elektronik som ska dras och monteras i en byggnad, som belysning, datanät och elinstallationer. Det kan gälla bostadshus, kontor, industrimiljöer eller andra ny-, till- och ombyggnationer som behöver avancerad teknik. Elkonstruktör är en av nyckelpersoner genom hela processen, från ritning till färdig produkt.

Som elkonstruktör förväntas man ha övergripande kunskaper om bygg och kunna genomföra kalkyler, tidplaner och rapporter med hjälp av dataprogram.

Elkonstruktörer behöver bl a kunna distribution av elkraft inom och mellan låg och högspänningsnät, transformatorteknik och ställverk, ledningsdragning och dimensionering för mark, energikällor och miljökonsekvenser, energibesparande konstruktion och design, effektivitetanalys och energiberäkningar, elkonstruktion, kretsscheman och installationsritningar, CAD-programvara, ritningsanalys och tredimensionellt tänkande, teori kring lik- och växelström, elsäkerhet och föreskrifter, projektering och installation, elsäkerhetslagstiftning, brandskydd, upphandling och anbudsförfarande och mycket mer.

Utbildning

Utbildningar till elkonstruktör kan finnas inom yrkeshögskolan. Bra grundläggande utbildning finns på El- och energiprogrammet samt på Teknikprogrammet

Framtidsutsikter

Behovet av att anställa elkonstruktörer är på uppgående på grund av pensionsavgångar samt moderniseringen av byggbranschen.

Personliga egenskaper

För att trivas med och lyckas i yrkesrollen som elkonstruktör behöver man kunskaper och erfarenhet inom diverse områden såsom projektledning, kommunikation, gruppdynamik och ledarskap, säkerhet, miljö och regelverk, i första hand inom grundläggande arbets- och avtalsrätt.

Arbetsplats

Elkonstruktör är ett omväxlande, kreativt och socialt arbete i en dynamisk bransch, där man kan jobba som egenföretagare eller anställd på konsultföretag med uppdrag hos olika typer av kunder.

Visste du att...?

... nästan hälften av all el som används i Sverige kommer från vattenkraft.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.